Linkovi

Marlon Brando buntovnik koji ne prihvata uvreženu holivudsku konvenciju


Njegovo je ime sinonim za moćne nastupe, nezaboravne filmske uloge i svakako – nesvakidašnju metodiku. U svetu buntovnika sa velikih ekrana, Marlon Brando nema premca – legendarni glumac sa reputacijom lošeg momka uživa ogroman respekt. Nije slučajno to što je film ‘Rebel without a Cause’ originalno zasnovan na biografiji nestašnog glumca i njegovoj mladosti.

Brandov nastup u “A Streetcar named Desire” učino je nepopularnog glumca velikim. Dobio je prvu od, ispostaviće se brojnih, nominacija za Oskara. Tri godine kasnije, nakon što je nominovan i četvrti put, Brando se konačno okitio nagradom Američke filmske akademije za ulogu u filmu “On the Waterfront.”

Tokom snimanja, uprkos glasnim primedbama reditelja, Marlon Brando je improvizovao scene. U svojoj biografiji, on tvrdi da je improvizovao i čuvenu scenu sa taksijem – što su ostali koji su se zatekli na snimanju kasnije ipak demantovali.

Marlon je u bioskope dovlačio toliko gledalaca da su reditelji neretko izlazili u susret i njegovim ekscentričnim zahtevima. Navodno je, u svim ugovorima, bilo ograničeno radno vreme i Brando je snimanje napuštao pre četiri sata popodne, da bi posetio svog psihijatra.

Njegov karakter bundovnika najbolje je sažet u liku koga je tumačio u filmu ‘The Wild One’. Kad su ga pitali protiv čega se bunio odgovarao je – zavisi šta nudiš? Ipak lik Džonija koga je Brando igrau filmu ‘The Wild One’ inspirisao je generacije.

I dok su se njegovi nestašluci nastavljali u privatnom životu, niko nije mogao ni da pretpostavi da će se nakon laganog ostvarenja ‘Guys and Dolls’ Brando poistovećivati sa jednim od najneobičnijih momenata u istoriji Holivuda. Glumac je dobio svog drugog Oskara za ulogu legendarnog, Dona - Vita Korleonea. U tipičnom ‘istinskom Brando stilu’ Marlon je odlučio da se ne pojavi na ceremoniji i da kao zamenu pošalje glumicu obučenu u američkog Indijanca. Ona je, u njegovo ime odbila nagradu, pravdajući tu odluku načinom na koji filmska industrija tretira Indijance.

Bez obzira na sve, Holivud ga je tražio i dalje. Marlo je igrao u ‘Supermanu.’ Honorar i procenat od profita doneli su mu čak 10 miliona dolara, što je prilična suma imajući u vidu da nije morao da zapamti nijednu rečenicu za tu ulogu. Za film ‘Apocalypse Now,’ Marlon se pojavio na snimanju, a da nije ni pročitao scenario. Tražio je da ga snimaju u tami kako bi prikrio višak kilograma. Sličan trik pokušao je i 2001. godine tokom snimanja filma ‘The Score.’ Da bi sakrio kilažu, Marlon se navodno na setu pojavio go, da bi naterao režisera da snima lice u krupnom planu. To je poslednji film koji je Marlon snimio.

Nekoliko godina pred smrt Brando je živeo povučeno. Umro je 1. jula 2004. od problema sa disajnim putevima – u 80. godini. Nakon smrti utvrđeno je da je patio od demecije, što objašnjava zbog čega nije hteo da pamti svoje uloge. Veliki glumac i uzor, dobitnik brojnih nagrada... Ipak, Marlona Branda mnogo bolje opisuje reč – buntovnik.

XS
SM
MD
LG