Linkovi

Ko sve želi predsedničku nominaciju Republikanske i Demokratske stranke?


Sedamnaest američkih političara - 9 republikanaca i 8 demokrata, nastoje da budu izabrani za kandidate na predsedničkim izborima 2008 godine. Mediji usmeravaju pažnju na najpoznatije, kao što su Hilari Klinton, Barak Obama, Rudi Džulijani i Džon Makkejn. Ali i drugi potencijalni kandidati nastoje da privuku pažnju

Verovatno nikada niste čuli za Majka Gravela, senatora iz države Aljaske 1970-tih, koji je privukao pažnju zemlje glasnim čitanjem u Senatu delova tajnog izveštaja Sekretarijata za odbranu o vijetnamskom ratu, pozntog kao Pentagonski papiri. Kao jedan od osmorice demokratskih predsedničkih kandidata Gravel pokušava da nadoknadi nedostatak sredstava za vodjenje kampanje i slabu prepoznatljivost svog imena, isticanjem svog žestokog protivljenja ratu u Iraku.

“Postoji samo jedna stvar gora od besciljne pogibije nekog vojnika, a to je besciljna pogibija drugih vojnika.”

Gravel nije jedini u svojoj relativnoj anonimnosti. Kongresmen iz Ohaja Denis Kusinič predsednički je kandidat Demokratske stranke, koji se već jednom kandidovao 2004 godine. Kusinič i Gravel su daleko na dnu liste kandiata, prema anketama javnog mnjenja, kao i poznatije demokrate, kao što je senator iz Delavera, Džozef Bajden, Kris Dod iz Konetikata i guverner Nju Meksika, Bil Ričardson.

Vodeći kandidati Demokratske stranke su senatorka iz države Njujork, Hilari Klinton, senator Barak Obama, iz Ilinoisa i bivši senator Džon Edvards, iz Severne Karoline.

Medju republikancima, devet kandidata se bori za stranačku nominaciju, uključujući i taksaškog kongresmena Rona Pola.

Mada prema anketama javnog mnjenja zaostaje iza drugih, Pol je stekao izvestan broj pristalica, posebno preko Interneta, medju glasačima koji daju prednost tradicionalnom konzervativcu sa snažnim slobodarskim tendencijama, koji se protivi velikim vladinim programima i velikim državnim troškovima. Pol je takodje jedan od republikanskih kandidata koji se protivi ratu u Iraku.

“Kategorično predlažem da treba da imamo spoljnu politiku oslobodjenu stranih intervencija.”

Neki drugi repubulikanski predsednički kandidati tesno se identifikuju sa specifičnim pitanjima. Prioritet za kongresmena Toma Tankreda, iz Kolorada, je sprečavanje ilegalnog doseljavanja. Senator Sem Braunbek iz Kansasa koristi svoju neizvesnu predsedničku kampanju da bi naglasio svoje protivljenje preranom prekidu trudnoće.

”Govorimo o abortusu, ali abortus je procedura. Ovde je reč o životu.”

Među druge manje poznate republikanske kandidate ubrajaju se bivši guverner Majk Hakabi iz Arkansoa, Tomi Tompson iz Viskonsina, i kalifornijski kongesmen Dankan Hanter. Vodeći republikanski kandidati u ovom momentu su bivši njujorški gradonačelnik Rudi Đulijani, senator iz Arizone Džon Makkejen, i bivši guverner iz Masačusetsa Mit Romni.

Dok kandidati, kao što su Ron Pol u Majk Gravel, imaju mali broj privrženih pristalica, neki stručnjaci veruje da veliki broj kandidata otežava biračima da donesu odluku ko bi bio najbolji predsedndički kandidat 2008. Leri Sabato je direktor Centra za politiku pri Unvierzitetu države Virdžinije.

“Teško je održati bilo kakav dijalog kada imate deset kandidata na pozornici. Apsurdno je i to svi znaju, da svako bude što pravedniji. Tvrdim da je sada vreme da se ne bude fer.”

U stvari, broj republikanskih kandidata bi mogao bi da se proširi narednih nedelja. Očekuje se da bivši senator iz Tenesija, Fred Tompson, udje u predsendičku trku do septembra meseca, kao i bivši predsedavjući Predstavničkog doma Njut Gringič iz Džordžije, koji je rekao da će do oktobra doneti odluku da li da se kandiduje.

XS
SM
MD
LG