Linkovi

Kisindžer: Ruski predlog raketne odbrane naišao na podršku u SAD


Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer smatra da predlog Rusije o raketnoj odbrani ne bi trebalo ishitreno odbaciti. Zvaničnik u Niksonovoj i Fordovoj administraciji, Kisindžer i dalje uživa veliki ugled u krugovima spoljnopolitičkih analitičara, a to mišljenje je izneo u autorskom tekstu u ovdašnjem Vašington postu, da bi svoja gledišta potom pojasnio i u ekskluzivnom intervjuu Glasu Amerike.

Planovi Amerike da stacionira protivraketnu zaštitu u dve centralnoevropske zemlje sporno je pitanje koje je unelo veliki razdor u odnose Vašingtona i Moskve, uprkos tome što SAD tvrde da je cilj tih mera zaštita od otpadničkih država. Ruski predsednik Vladimir Putin protivi se stacioniranju sistema u Poljskoj i Ceškoj republici te predlaže alternative, medju kojima je da se u okviru raketne zaštite koriste radarski sistemi na jugu Rusije. Ta ideja nije za odbacivanje i mogla bi da dovede do šire saradnje, smatra Henri Kisindžer.

”Predlog, barem u nekim svojim aspektima, izgleda da predvidja da Rusija, NATO i Amerika -- što se problema Irana tiče -- povežu svoje sisteme upozorenja a donekle i sisteme za raketnu odbranu. To bi bilo odstupanje od načina na koji su takva pitanja rešavana u prošlosti i možda bi ukazalo na mogućnosti i u drugim sferama zajedičkog rešavanja zajedničkih problema.“

Predsednik Buš i predsednik Putin razmenili su gledišta o toj temi prošlog meseca u kući Bušovih u državi Mejn, kada je Džordž rekao:

”To je više od interesantne ideje; to je ideja koju ćemo razmatrati tokom niza konsultacija koje smo već započeli.“

Američko-ruski odnosi su opterećeni bremenom razlika oko raketne odbrane ali i drugih pitanja, medju kojima su i nastojanja ruske vlade da ograniči slobodu štampe i uguši neslaganje na domaćoj sceni. Henri Kisindžer, medjtuim, ne smatra da to ukazuje na povratak hladnoratovskoj atmosferi, a još najavljuje vojnu konfrontaciju.

”Mislim da Rusija i SAD ne bi trebalo da se uzajamno doživljaju kao opasnost po nacionalnu bezbednost. Naravno, imaće različita mišljenja, ali ne one vrste koja bi mogla da dovede do vojne akcije jedne zemlje protiv druge.

Dodajmo još i to da je Kisindžer vrlo uticajna ličnost u domenu formulisanja američke inostrane politike. Moskva je medjutvremenu upozorila da će možda stacinirati nove projektile na zapadu Rusije ukoliko Vašington ne bude prihvatio predloge predsednika Putina.

XS
SM
MD
LG