Linkovi

Predsednički aspiranti Demokratske stranke: sukob o inostranoj politici


Debata o američkoj inostranoj politici i dalje dominira ranom fazom kampanje pred predsedničke izbore u SAD 2008. Posle izjave senatora Baraka Obame, jednog od osam demokratskih aspiranata, da bi bio spreman da sa vojskom krene za teroristima koji se kriju u Pakistanu, čak i bez odobrenja tamošnje vlade, debata se razbuktala. Senator Hilari Klinton iz Njujorka, kojoj se pridružio i senatori Kris Dod iz Konetikata, kritikovala je Obaminu izjavu.

“Dobro je imati velike planove ali nije dobro da se kaže baš sve što ti je na umu kada želiš sa da se kandiduješ za predsednika jer to može da ima posledice širom sveta, što nam sada nije potrebno.”

Medjutim, senator Obama ne odustaje od svoje izjave uporkos kritici svojih demokratskih konkurenata i ukazuje da bi oni trebalo da budu u fokusu kritike zato što su svojevremeno dali podršku stupanju u rat u Iraku -- čemu se on protivio.

“Zabavno je to što oni, koji su doprineli najvećoj katastrofi u savremenoj istoriji američke inostrane politike, sada mene kritikuju zato što želim da se rat protiv terorizma premesti sa pogrešnog na ispravno ratište. Ako postoje uverljivi obaveštajni podaci o operativcima Al Kaide i bin Ladenu, a predsednik Mušaraf nije u stanju da stupi u akciju, mi bismo trebali to da učinimo.”

Sledbenici Hilari Klinton tvrde da komentari senatora Obame samo dokazuju da on u inostranoj politici nema iskustvo koje je potrebno jednom predsedniku, dok Obamini sledbenici uzvraćaju da njihov kandidat nudi nov pravac upravo u domenu inostrane politike koja je opterećena sve nepopularnijim ratom u Iraku. I predsednički aspiranti Republikanske stranke pomno prate debatu u demokratskom taboru. Medju njima je i bivši giverner Masačusetsa Mit Romni:

“Nasmejao me je Barak Obama. U okviru samo jedne nedelje uspeo je da predloži da popijemo čaj sa našim neprijateljima, a zatim i da bombardujemo naše saveznike.“

Neki republikanski kandidati nisu previše kritički prema senatoru Obami, posebno bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Djulijani koji Amerikance pokušava da uveri da je upravo on najbolji kandidat za borbu protiv terora.

“Mislim da i ta opcija treba da bude otvorena. Senator se nije dobro izrazio i mislim da bi, kada bi imao šansu da preformuliše ono što je rekao, ukazao da bi trebalo podstaći predsednika Mušarafa da nam dopusti da uradimo nešto ako on ne može.”

Hilari Klinton vodi u demokratskom taboru i njena prednost u odnosu na Baraka Obamu trenutno raste. Medjutim, ankete u Ajovi, Nju Hemširu i Južnoj Karolini pokazuju da trka izmedju nje, senatora Obame i senatora Džona Edvarda postaje tesna. Medju republikancima vodi Rudi Djulijani, ali u Ajovi i Nju Hemširu zaostaje za Mitom Romnijem.

XS
SM
MD
LG