Linkovi

Nju Hempšir će zakazati svoje primarne izbore početkom januara


Republikanci u Južnoj Karolini najavili su da će održati primarne predsedničke izbore sredinom januara. Ta odluka je izazvala lančanu reakciju medju drugim državama, koja bi, sa svoje strane, mogla da rezultira time da će prva glasanja na predsedničkim primarnim izborima biti održana još krajem ove godine.

Republikanci iz Južne Karoline su najavili da će održati predsedničke primarne izbore 19. januara naredne godine. Južna Karolina želi da održi svoju tradicionalnu ulogu u svojstvu prve južne države koja će održati primarne izbore pošto je Florida nedavno pomerila svoje primarne izbore za 29. januar. Odluka Južne Karoline će imati uticaja na Ajovu i Nju Hempšir, države koje su tradicionalno domaćini prvih predsedničkih stranačkih skupova, odnosno primarnih izbora.

Državni zakon Ajove i Nju Hempšira predvidja da lokalni funkcioneri zadrže svoj status prvih u naciji kad je u pitanju proces za predsedničku nominaciju. Istorijski, Ajova započinje predsednički izborni proces u januaru stranačkim skupovima nakon čega, nedelju dana kasnije slede prvi primarni izbori u Nju Hempširu. Kao rezultat poteza Južne Karoline, Nju Hempšir će sada, prema očekivanjima zakazati svoje primarne izbore početkom januara. Funkcioneri Ajove kažu da bi, ako se to desi, oni mogli da pomere svoje stranačke skupove za sredinu decembra kako bi se tradicionalno prvo glasanje održalo u Ajovi, a potom u Nju Hempširu.

Stručnjaci navode da su Ajova i Nju Hempšir rešeni da održe status država u kojima se rano glasa. To glasanje se često smatra prvim testom za predsedničke pretendente i njihovu sposobnost da prenesu poruku biračima. Džon Fortije je politikolog u American Enterprise institutu ovde u Vašingtonu.

”Kandidati su imali šansu da se nadju na terenu i lično se upoznaju sa biračima pre nego što odu u druge države gde je kampanja više orijentisana na medije i oglase, a ne na obilazak birača.“

Ovakva promena rasporeda za primarne izbore označila bi najraniji početak izbornog procesa do sada tokom kojeg se, putem niza stranačkih skupova i primarnih izbora, biraju predsednički kandidati dve vodeće stranke. Taj proces se okončava konvencijama dve stranke krajem avgusta, odnosno početkom septembra 2008. Funkcioneri u Ajovi kažu da će izabrati datum za svoje stranačke skupove nakon što Nju Hempšir odredi datum za svoje primarne izbore. Te odluke verovatno neće biti donete još nekoliko nedelja.

XS
SM
MD
LG