Linkovi

Više šolja kafe dnevno može da zaštiti sposobnost razmišljanja


Ukoliko ste već popili vašu jutarnju šolju kafe … možda bi, ako poželite još jednu, to moglo da pomogne vašem pamćenju. Šolja kafe mogla bi da vam pruži više od samo brzog budjenja ujutru. Ona bi mogla da vas održi bistrim i u kasnijim godinama.

«Uvek smo smatrali da je kafein loš, ali ova studija izgleda da nagoveštava da bi on mogao da ima dobrobit,» kaže nutricionista Kit Ajub.

Za žene preko 65 godia, konzumiranje jedne više šolje kafe dnevno može da zaštiti sposobnost razmišljanja i memoriju. To su nalazi nove studije objavljene nedavno u stručnom časopisu za neurologiju.

«Kafein je poznat kao stimulant. On takodje može da pomogne ljudima u pažljivijem fokusiranju na stvari što bi moglo da im pomogne da sačuvaju memoriju».

Studija je ustanovila da žene koje piju više od tri šolje kafe ili čaja dnevno, manje gube memoriju tokom vremena. Medjutim, lekari upozoravaju ljude, posebno starije, da ne žure da počnu da piju više kafe.

«Lekovi koji kontrolišu rad srca i krvni pritisak, ne mešaju se uvek dobro sa kafeinom tako da bi ljudi trebalo da budu veoma oprezni sa dodavanjem kafeina u ishranu».

Jedna interesantna napomena. Efekti kafeina na očuvanje pamćenja nisu ustanovljeni kod muškaraca. Istraživači kažu da bi to moglo da ima neke veze sa hormonima … navodno, kafein se različito razlaže u organizmu u zavisnosti da li ste sa Marsa ili Venere.

XS
SM
MD
LG