Linkovi

Prosrednička trojka Kontakt grupe traži konsenzus Beograda i Prištine


Međunarodna posrednička trojka Kontakt grupe saopštila je danas u Prištini da neće iznositi svoje predloge o budućem statusu Kosova i Metohije, već da insistira na konsezusu Prištine i Beograda.

"Nismo ovde da predlažemo, ovde smo da tražimo konsensus. Složićemo se sa onim o čemu se budu saglasile obe strane", rekao je novinarima američki predstavnik Frank Vizner akon razgovora sa predstavnicima Kfora, UNMIK-a i kosovskih institucija.

Predstavnik Evropske unije Vofgang Išinger je rekao da je budućnost Kosova veoma važno pitanje za budućnost Evrope.

"Ovo je dobar početak veoma teškog procesa", rekao je Išinger napominjući osmogodišnja politička i druga ulaganja EU na Kosovu.

Ruski predstavnik Aleksander Bocan-Harčenko je rekao da se pitanje statusa Kosova mora ostati u okviru Saveta bezbednosti.

"Olakšaćemo postizanje kompromisnog rešenja, preko sporazuma Prištine i Beograda", rekao je Bocan-Harčenko.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je kazao da se ne može pregovarati o nezavisnosti Kosova. U ime pregovaračkog tima Prištine, Sejdiju je trojci posrednika predao platformu Prištine, u kojoj se navodi da se ne može razgovarati o nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Kosova.

Posrednička trojka juče je imala zajedničke razgovore sa najvišim zvaničnicima Srbije, dok će se sutra sastati sa predstavnicima Srba na Kosovu.

Beograd: Da li je i dalje aktuelan plan Martija Ahtisarija

Posle razgovora posredničke trojke Kontakt grupe u Beogradu ostalo je nejasno da li je i dalje aktuelan ili ne plan specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Jočić u izjavi koju poslednjih dana ponavljaju ministri iz partije premijera Vojislava Koštunice ocenio je da je sada pravi trenutak da Sjedinjene Američke Države saopšte da više ne podržavaju Ahtisarijev plan i da se razgovori o budućem rešenju za Kosovo postave u čvrste ovire međunarodnog prava i Ustava Srbije.

Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da je dobro što je beogradski sastanak predstavnika Srbije i članova trojke Kontakt grupe pokazao da Ahtisarijev predlog za rešenje statusa Kosova nije u prvom planu. Pretpostavljam da je Beograd zadovoljan utoliko što nema direktnog pozivanja na Ahtisarija iako njegov plan nije skinut sa dnevnog reda, ukazao je Janjić i kao novinu istakao poruku trojke da će ona biti relativno uzdržna kada je u pitanju sadržaj kompromisa i da će svoj napor usmeriti da stvori uslove da Priština i Beograd u razmeni mišljenja dođu do nekakvog rešenja.

A bivši jugoslovenski šef diplomatije Goran Svilanović kaže da na osnovu onoga što se čulo u Beogradu ne može da se zaključi da li je još aktuelan Ahtisarijev predlog jer su velike i razlike o statusu Kosova u pregovaračkoj trojci. Svilanović veruje da predstojeći pregovori imaju dva cilja, jedan da se Moskva uvede u proces pregovora i podeli odgovornost za njihov uspeh ili neuspeh i drugi da se Evropskoj uniji obezbedi vreme da zauzme jedinstven stav.

XS
SM
MD
LG