Linkovi

Direktor Veritasa Savo Štrbac: Sve češće nasilje prema Srbima povratnicima


Direktor dokumentacionog centra "Veritas" Savo Štrbac tvrdi da je u Hrvatskoj ove godine intenziviran talas mržnje i nasilja prema Srbima povratnicima, navodeći kao noviji primer grafite "Srbe na vrbe" koji su ispisivani na povratničkim kućama u selu Islam Grčki.

"Hrvatska, i pored deklarativnih izjava najviših zvaničnika, u stvarnosti i dalje sistematski onemogućava organizovani povratak izbeglih Srba, ponovo se širi talas mržnje prema Srbima i pojavljuju se grafiti sa pretećim sadržajem", istakao je Štrbac.

Hrvatski zvaničnici barataju brojkom od 120.000 Srba povratnika, što, prema njegovim rečima, ni približno ne odgovara istini.

"Nedavno istraživanje koje je finansirao UNHCR, a u kojem su učestovali i stručnjaci iz Hrvatske, pokazuje da je reč o 52.000 ljudi, uglavnom starijoj populaciji, od kojih je 13.000 već preminulo, čemu su u određenoj meri doprineli i loši uslovi života", naveo je Štrbac.

On je objasnio da je u povratnike ubrojano i 7.000 "šetača" - ljudi koji se još nisu opredelili da li će se vratiti u Hrvatsku. Prema rečima direktora centra "Veritas", Hrvatska smišljeno opstruira povratak izbeglih Srba, ne obezbeđujući osnovne pretpostavke za ostvarenje tog procesa - vraćanje stanarskih prava, priznavanje radnog staža, obnovu uništene imovine i elementarnu bezbednost.

"Pripadnici mlađe populacije ne mogu da se vrate jer bez zaposlenja nemaju nikakvu perspektivu, a mnogi se plaše hapšenja na temelju sumnjivih izjava, još sumnjivijih svedoka za navodno učešće u ratu ili zločinima", istakao je Štrbac.

On je rekao da hrvatski državni mediji "prepoznatljivim rečnikom iz ranih devedesetih godina šire mržnju prema svemu što je srpsko", imovina Srba koja se sporo obnavlja ponovo se ruši i pali, napadaju se pravoslavna znamenja, svetinje i sveštenstvo, a urbani Srbi-pravoslavci i dalje se pokatoličavaju. Štrbac je rekao da je dobio fotografije koje su snimljene u Islamu Grčkom, selu između Zadra i Benkovca naseljenom srpskim stanovništvom, na kojima se jasno vide grafiti koji su u poslednjih meseci osvanuli na kućama Srba koje se obnavljaju. Štrbac je sve ovo ocenio kao vid psihološkog pritiska da se povratak Srba u Hrvatsku predupredi u startu.

XS
SM
MD
LG