Linkovi

Gruzija odbila istragu ruskog kontingenta i OEBS-a u Južnoj Osetiji


Gruzija je odbila da učestvuje u istrazi predstavnika ruskog mirovnog kontingenta i misije OEBS-a u Južnoj Osetiji o okolnostima pod kojima je na gruzijsko selo 6. avgusta pala raketa iz aviona za koji Tbilisi tvrdi da je ruska. Vojni posmatrači OEBS-a i komandir gruzijskog bataljona u mirovnom kontingentu Mamuk Kurašvili nisu hteli da potpišu danas sačinjeni izveštaj.

“Ruski mirovnjaci su nelegalnim putem ošli do nekih svedočenja, koja stavljaju u sumnju rezultate monitoringa koji su 7. avgusta sprovele Združene mirovne snage i vojni posmatrači OEBS-a“, kazao je Kurašvili.

On je istakao da u gruzijskom bataljonu smatraju da je monitoring koji su sproveli ruski mirovnjaci „grubo kršenje mandata i da u toj avanturi ne žele da učestvuju“.

Gruzijski ministar za rešavanje konflikata David Bakradze je saopštio u Tbilisiju da su ruski mirovnjaci predstavili svedočenja četiri očevica, 75-godišnjih žena iz sela Armazi izvan zone konflikta, koje tvrde da dva aviona nisu letela sa severa, odnosno iz Rusije, nego sa istoka.

„Desetine svedoka, uz izuzetak ta četiri, slažu se da su avioni leteli sa severa“, rekao je gruzijski ministar.

Savet bezbednosti UN odbio je zahtev Gruzije da sazove vanrednu sednicu, a predsedavajući Paskal Gajama iz Konga je rekao da Tbilisi nije dostavio adekvatnu i tačnu informaciju o tom događaju.

XS
SM
MD
LG