Linkovi

Palestinski islamistički pokret Hamas priveo 32 pripadnika Fataha u Gazi


Naoružani pripadnici radikalnog islamističkoh pokreta Hamas privele su u pojasu Gaze 32 pristalica rivalskog pokreta Fatah, saopštili su danas zvaničnici tog sekularnog pokreta. Polovina ljudi zarobljena je nakon što su naoružani pripadnici Hamasa upali na jednu svadbu i pretukli goste. U incidentu je povređeno 10 ljudi, navode u Fatahu.

Hamasova policija koja patrolira Gazom saopštila je da je prekinua svadbu zbog toga što su gosti pucali u vazduh uznemiravajući građane i potvrdila da je uhapšeno četvoro ljudi. U Fatahu međutim, demantuju da je bilo ko pucao na svadbi. Snimatelj lokalne agencije Ramatan uspeo je da snimi događaj a na njegovom snimku vidi se da su gosti pevali Fatahove pesme veličajući sadašnjeg i nekadašnjeg palestinskog predsednika Mahmuda Abasa i Jasera Arafata.

Posle incidenta oko 150 žena i mladih protestovalo je ispred sedišta Hamasove policije u Beit Hanounu. Došlo je i do fizičkog sukoba sa bezbednosnim snagama Hamasa a bolnički izvori navode da je u metežu povređeno 10 ljudi. Kamerman agencije Ramatan koji je snimio incident sa svadbe i taj snimak prosledio Palestiskoj televiziji, odmah je zatvoren, ali je posle više od četiri časa pušten. Nakon što su u junu preuzelu kontrolu nad pojasom Gaze, zvaničnici Hamasa obećali su amnestiju za članove i pristalice Fataha, tako da još uvek nije jasno da li se radi o izolovanom incidentu.

XS
SM
MD
LG