Linkovi

Talibani potvrdili da neće ubiti nijednog od preostalih južnokorejskih talaca


Talibani su potvrdili da neće ubiti nijednog od preostalih 21 južnokorejskih talaca koje drže u zatočetništvu, dok ne dođe do planiranog direktnog susreta sa delegacijom Južne Koreje. Kidnaperi su dosad stalno pretili da će pobiti taoce koje drže od 19. jula, ukoliko avganistanske i američke vlasti ne oslobode grupu zatočenih talibana.

Talibani i zvaničnici Južne Koreje postigli su dogovr da se sretnu kako u direktnom razgovoru pokrenuli stvar sa mrtve tačke, ali izgleda da nisu mogli da se dogovore oko mesta koje bi bilo bezbedno za obe strane.

"Dok ne dogovorimo pregovore licem u lice s Korejcima, ne planiramo da ubijemo preostale taoce" potvrdio je predstavnik Talibana Kari Jusif Ahmadi.

Južnokorejska vlada dala je smernice svojim humanitarnim organizacijama da, iz bezbednonih razloga, moraju da napuste Avganistan do kraja meseca. Prošlog meseca Seul je zabranio svojim građanima da putuju u Avganistan. Talibani su 19. jula ove godine oteli 23 južnokorejska humanitarca u provinciji Gazni, dok su putovali autobusom iz Kabula u južni avganistanski grad Kandahar. Do sada Talibani su ubili dva taoca.

XS
SM
MD
LG