Linkovi

Baterijsko svetlo zaustavlja prestupnike


Džepne baterijske lampe sve češće se izrađuju sa svetlećim diodama umesto klasičnih sijalica, jer diode daju jasnije svetlo i troše manje struje. Zahvaljujući osobini ljudskog organizma da reaguje na svetlo koje se pali-gasi u određenoj frekvenciji, baterijske lampe će moći da se koriste i za kontrolu agresivnog ponašanja.

Kako su ustanovili istraživači američke firme Intelidžent optikal sistems, jako pulsirajuće svetlo, čija boja i frekvencija se brzo menja, gotovo trenutno izaziva jaku mučninu koja brzo savlađuje i najagresivnije nasilnike. Njihova eksperimentalna baterijska lampa izgleda kao palica sa proširenom glavom u kojoj je smešten veliki broj svetlećih dioda kao i infracrveni uređaj za fokusiranje, sličan onom u digitalnim fotoaparatima.

Kada se lampa uperi prema nekoj agresivnoj osobi, uređaj za fokusiranje izračunava razdaljinu do njenih očiju, što momentalno stavlja lampu u pulsirajući mod. Boja svetla i frekvencija paljenja i gašenja neprestano se menjaju, ne ostavljajući vremena očima, odnosno mozgu, da se prilagode, pa osoba prema kojoj je svetlo upravljeno momentalno počinje da oseća gađenje.

Nekoliko minuta po gašenju svetla taj osećaj iščezava, ali je to vreme dovoljno da se agresivnoj osobi stave lisice na ruke. Zatvaranje očiju ili odvraćanje pogleda ustranu, takođe može da bude dovoljno da pripadnik službe bezbednosti onemogući napadača. Pomenuta firma sada pokušava da smanji bateriju na zaista džepnu veličinu, a početak proizvodnje se očekuje u decembru.

XS
SM
MD
LG