Linkovi

Gingrič će do oktobra da odluči o svojoj kandidaturi


Bivši predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Njut Gingrič odlučiće najkasnije do oktobra da li da se priduži rastućoj grupi republikanskih aspiranata za predsedničku kandidaturu 2008.

Njut Gingrič je u Nacionalnom Pres klubu izjavio da će, ukoliko se odluči za kandidaturu, glavnu pažnju posvetiti nastojanjima da Amerikance uveri da SAD moraju više da učine da bi pobedile u ratu protiv terora.

Verujem da su izazovi sa kojima je naša zemlja suočena sada veći nego tokom hladnog rata, drugog svetskog rata ili velike depresije“.

Gingrič takodje predlaže niz nedeljnih debata izmedju predsedničkog kandidata Demorkatske i Republikanske stranke koje bi počele u septembru iduće godine i trajale sve do predsedničkih izbora u novembru.

Verujem da bi većina Amerikanaca pozdravila zrelu razmenu mišljenja jer im je dosta veštačkog, pažljivo izrežiranog i komercijalizovanog procesa u kojem smo se zaglavili“.

Devet republikanaca i osam demokrata već se takmiče za predsedničku kandidaturu, a kampanja je počela ranije nego ikada u istoriji predsedničkih izbora u SAD. Pored mogućnosti da im se priduži i Njut Gingrič, očekuje se i da bivši senator Fred Tomson iz države Tenesi najavi kandidaturu idućeg meseca.

Prvi izazov za republikanske aspirante biće u subotu, u državi Ajovi, gde se održava neformalno probno glasanje koje mnogi smatraju testom popularnosti. Prema najnovijoj anketi lista ”USA tudej“ i organizacije ”Galup“, senator Hilari Klinton vodi medju demorkatskim aspirantima sa 48% podrške, senator Barak Obama je na drugom mestu sa 26%, a bivši senator Džon Edvards je na trećem sa 12%. U republikanskom taboru vodi bivši gradonačelnik Njujorka Djulijani sa 33%, a slede ga bivši senator Tomson sa 21% i senator Mekejn sa 16%.

XS
SM
MD
LG