Linkovi

Bivši suparnici, Rusija i Kina, nastoje da prošire kulturnu i ekonomsku saradnju


Šest članica takozvane Šangajske organizacije za saradnju danas su počele devetodnevne vojne vežbe, nazvane «Mirovna Misija 2007.» U vežbama će učestvovati vojne sange domaćina – Rusija, Kine i četiri centralnoazijske zemlje – Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana i Uzbekistana. Vodeću ulogu će, prirodno, imati snage Rusije i Kine, dva suseda i nekadašnja suparnika, koji sada nastoje da prošire i svoju ekonomsku i kulturnu saadnju.

Godina 2007. je "godina Kine u Rusiji". U okviru fokusa Rusije na svog velikog azijskog suseda, u Moskvi se ovog meseca održava izložba kineske umetnosti u državnom muzeju za istočnjačku umetnost. 2006. je bila godina Rusije u Kini. Medjutim, kinesko-ruski odnosi imaju tradiciju dugu gotovo četiri veka, kada su kineski carevi, prema brošuri sa izložbe, smatrali da je trgovina ponižavajuća, a stranci - varvari. Stoga su dozvoljavali trgovinu samo na granici. Danas je, medjutim, trgovina glavni prioritet Kine.

«Trebalo bi da ubrzamo i povećamo saradnju u oblasti energetike. Da preduzmemo pozitivne korak u pogledu korišćenja nafte, gasa i drveta. Kao i da proširimo saradnju od trgovine sirovinama ka zajedničkoj proizvodnji,» rekao je kineski predsednik.

Predsednik Hu je to izjavio prošle godine tokom posete svog ruskog kolege Vladimira Putina Kini. Iz Rusije Kina uvozi većinom sirovine, poput nafte i drveta, a u nju izvozi potrošačku robu. Tokom protekle decenije, trgovinska razmena je porasla sa 7 na 40 milijardi dolara godišnje. Očekuje se da će trgovina dalje rasti sa izgradnjom novih gasovoda iz Rusije prema Kini. Jedan od vodećih ruskih eksperata za Kinu, Vladimir Mjasnikov, kaže da obe zemlje nastoje da prošire trgovinu.

«Na primer, saradjujemo u proizvodnji opreme za eksploataciju nafte, izgradnji nuklearnih elektrana, istraživanju svemira. Visokotehnološki uredjaji takodje bi trebalo da dovedu da znatnog proširenja trgovine,» kaže Mjasnikov.

Proteklih godina, Rusija i Kina su već održale zajedničke vojne vežbe. Kina je takodje najveći kupac ruskog naoružanja. Neki analitičari smatraju da Rusija pokušava da ojača vojne veze sa Kinom, zbog pogoršanja odnosa sa SAD i NATO-m. Medjutim, prvi zamenik ruskog premijera i bivši ministar odbrane, Sergej Ivanov, odbacio je te optužbe

«Mi ne stvaramo vojni blok. Naše vojne vežbe nisu usmerene protiv bilo koje države,» rekao je Ivanov.

Sa tim se složio i načelnik generalštaba kineske armije, Liang Guanglie.

«Vežbe su u skladu sa Poveljom UN. Nisu usmerene protiv trećih zemalja i nemaju za cilj da zastraše bilo koju zemlju,» rekao je Guanglie.

Dve zemlje u okviru šestočlane Šangajske organizacije za saradnju ponovo održavaju zajedničke vojne vežbe, posle kojih će u glavnom gradu Kirgistana, Biškeku, 16. avgusta biti održan i samit lidera njenih članica.

XS
SM
MD
LG