Linkovi

Savet bezbednosti glasa o proširenju misije Ujedinjenih nacija u Iraku


Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odložio je za sutra glasanje o rezoluciji kojom bi se proširila uloga Ujedinjenih nacija u Iraku. Američki ambasador u Ujedinjenim nacijama, Zalmaj Halilzad, rekao je danas reporterima da je glasanje odloženo, istakavši da je želeo da pruži članovima iračke vlade vremena da razmotre izvesne manje izmene u tom dokumentu.

On je ukazao da je to dodatno vreme potrebno kako bi da obezbedilo da pomenuti dokument razmotre i irački funkcioneri, uključujući premijera Nurija Al Malikija. Rezolucijom, koju su predložile Sjedinjene Države i Britanija, zahteva se za produžnje jednogodišnjeg mandata postojeće misije Ujedinjenih nacija u Iraku pre isteka sadašnjeg mandata naredne nedelje.

Istom rezolucijom se autorizuju Ujedinjene nacije da upriliče regionalni dijalog o temama poput pogranične bezbednosti, energije i povratka izbeglica.

Istovremeno, stotine hiljada iračkih šiita učestvovalo je u redovnoj godišnjoj povorci do svetilišta imama Muse Hadima, u severnom Bagdadu.

Povorka se kretala pod snažnim merama obezbedjenja. Iračke vlasti su rasporedile dodatne policijske jedinice u prestonici i zabranile drumski saobraćaj do subote kako bi sprečile napade sunitskih pobunjenika tokom hodošašća.

Zabeleženi su samo sporadični incidenti. Prošle godine oko 20 učesnika povorke ubijeno je hicima iz snajpera, dok je pre dve godine oko hiljadu hodočasnika stradalo u stampedu na jednom od bagdadskih mostova.

XS
SM
MD
LG