Linkovi

Pentagon proglasio 14 zatvorenika iz Gvantanama neprijateljskim borcima


Američki sekretarijat za odbranu je saopštio da je proglasio 14 “veoma važnih“ zatvorenika u pritvornom centru u zalivu Guantanamo na Kubi, ”neprijateljskim borcima“, što znači da protiv njih mogu da budu podignute optužnice i da im se može suditi pred vojnim sudom.

Pentagon je to saopštio danas dodavši da je zamenik sekretara za odbranu, Gordon Ingland, odobrio tu odluku. Tih 14 pritvorenika je prošle godine prebačeno u Gvantanamo iz zatvora u inostranstvu.

Medju njima je i Halid Šeik Mohamed, odgovoran za napade 11. septembra 2001.godine na Sjedinjene Države. Predsednik Buš je danas na konferenciji za štampu rekao da bi trebalo da se zatvori objekat u zalivu Guantanamo, ali je dodao da je za odlaganje zatvaranje delimično zaslužno i odbijanje drugih zemalja da preuzmu nazad neke od pritvorenika.

Oslobođen optužbe

Američki marinac, Džastin Šarat, oslobodjen je optužnice za ubistvo troje iračkih civila u Haditi 2005 godine. Vojni funkcioneri su saopštili tu odluku danas.

Odluka je doneta nakon prošlomesečne preporuke istražitelja, koji je ocenio da bi optužnica trebalo da bude povučena zbog nedovoljnih dokaza. Šarat je bio otpužen za ubistvo trojice braće koji su podmetnuli bombu na put u Haditi.

Vojni funkcioneri su utvrdili da su nakon bombaškog napada u kojem je poginuo jedan njihov saborac, marinci počeli da divljaju ubivši tom prilikom 24 iračkih muškaraca, žena i dece.

XS
SM
MD
LG