Linkovi

Tempo reforme Vojske Crne Gore zavisi od finansijskih sredstava


Crnogorska vojska trebalo bi da ima 410 oficira, 898 podoficira, 782 profesionalna vojnika i oko 310 civilnih lica, iako je taj broj danas znatno manji.

Ministar odbrane Crne Gore Boro Vučinić je kazao da je konkurs za prijem profesionalnih vojnika i dalje otvoren i da se u posljednja dva mjeseca prijavilo preko 70 vojnika po ugovoru. On je naveo da je za povećanje plata pripadnika Vojske potrebno riješiti pitanje tehnoloških viškova i stvoriti finansijske uslove za njihov bolji materijalni status.

Tempo modernizacije i reformisanja odbrambenog sistema u najvećoj mjeri zavisi od naših finansijskih mogućnosti. Vjerujem da ćemo ih vremenom stvarati i da ćemo imati i podršku naših inostranih partnera“, kazao je Vučinić.

On je odbacio opozicione kritike na račun Vojske Crne Gore, navodeći da se u pojedinim slučajevima čak radilo i o omalovažavanju.

Vojsci Crne Gore ne treba omalovažavanje već podrška i pomoć kako bi se izgradila na pravi način“, istakao je ministar odbrane. On je kazao da će se nastaviti sa programom uništenja viška naoružanja i vojne opreme.

Novinarima je saopšteno da je od prodaje viška naoružanja do sada prihodovano oko 4,5 miliona USD.

Ministar odbrane je kazao da Vlada Crne Gore razmatra zahtjev avganistanskih vlasti o upućivanju pomoći u vidu oružja i minicije, navodeći da je takve donacije već uputio veliki broj zemalja, posebno članice Partnerstva za mir .

Ukoliko se prihvati taj zahtjev vlasti u Kabulu, to bi bio naš doprinos uspostavljanju mira i demokratskih prilika u toj zemlji“, smatra Vučinić.

XS
SM
MD
LG