Linkovi

Čeku preti napuštanjem pregovora ako nezavisnost bude pod upitnikom


Kosovski premijer Agim Čeku zapretio je danas da će se povući iz predstojećih pregovora sa Beogradom, koji bi trebalo da se odvijaju pod nadzorom Kontakt grupe, ukoliko se nezavisnost Kosova dovede u pitanje ili se na sto stavi ideja o podeli Kosova.

U pregovorima ne bi trebalo gubiti vreme na diskusiju o tome da li Kosovo treba da bude nezavisno, rekao je Čeku ponovivši da je za Prištinu neprihvatljivo bilo koje rešenje koje ne daje Kosovu status nezavisne države.

Kosovski premijer je to rekao novinarima nakon sastanka sa komandantom združenih snaga NATO-a, admiralom Herijem Urlihom, koji je tom prilikom rekao da će misija KFOR-a i ubuduće nastojati da obezbedi mir za sve stanovnike Kosova, zatraživši od kosovskih lidera da pomognu generalu Rolandu Kateru u tim nastojanjima.

Stejt Dipartment poziva na aktivno učešće

Portparol Stejt departmenta Tom Kejsi pozvao je Beograd i Prištinu da aktivno učestvuju u novoj rundi pregovora o statusu Kosova iako, kako je rekao, Sjedinjene Države veruju da je nadgledana nezavisnost put kojim bi Kosovo trebalo da nastavi.

Međunarodnu posredničku trojku Kontakt grupe za pregovore o budućem statusu Kosova primiće u petak u Beogradu zajedno predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica. Iz kabineta predsednika Srbije saopšteno je da će sastanku prisustvovati i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, ministar za Kosovo Slobodan Samardžić i saradnici predsednika Tadića i premijera Koštunice.

Povodom saopštenja Stejt departmenta da Vašington i dalje zastupa plan bivšeg specijanog izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija, Vlada Srbije pozvala je Sjedinjene Američke Države na punu uzdržanost i nepristrasnost u rešavanju budućeg uređenja Kosova.

Tim povodom ministar prosvete Zoran Lončar izjavio je da SAD pokušavaju da ožive plan Martija Ahtisarija koji je, kako je naveo, definitivno odbačen. Očekujemo da u novim pregovorima američki predstavnik ispolji nepristrasnost i konstruktivnost u pronalaženju kompromisnog rešenja, koje bi bilo saglasno povelji Ujedinjenih nacija i Ustavu Srbije, rekao je ministar Lončar.

XS
SM
MD
LG