Linkovi

Dva ruska lovca bacila 700 kilograma tešku bombu na selo Citelubani?


Predstavnik za štampu Ministarstva unutrašnjih poslova Gruzije Šota Utiašvili je rekao u Tbilisiju da su dva ruska lovca bacila 700 kilograma tešku bombu na selo Citelubani, 65 kilometara severozapadnood Tbilisija u ponedeljak uveče. Prema njegovim rečima, bomba nije eksplodirala i niko nije stradao.

Prema tvrdnji drugog predstavnika MUP Šota Hizanišvilija vazdušni prostor Gruzije narušila su dva "suhoja-24" i bacila tri rakete "vazduh-zemlja", dok gruzijski ministar unutrašnjih poslova Vano Merabišvili tvrdi da su radari Ministarstva odbrane registrovali jedan avion "suhoj-25". Letelica se, tvrdi on, u Gruziju uputila sa teritorije Rusije i vratila se u istom pravcu. U svojim izveštajima o navodnom incidentu, gruzijske televizije prikazuju veliku rupu u kojoj se, prema njihovoj tvrdnji, nalazi bomba, preneli su ruski mediji.

Načelnik službe za informisanje u ruskom Ratnom vazduhoplovstvu Aleksandar Drobiševski izjavio je da ni u ponedeljak, ni danju ni noću, kao ni u utorak ujutro, avioni ruskog vazduhoplovstva u toj oblasti nisu leteli, tako da nikako nisu mogli da naruše vazdušni prostor Gruzije. Ministar policije Južne Osetije Mihail Mindzajev tvrdi, međutim, da je gruzijski avion narušio vazdušni prostor te nepriznate republike i u zoni konflikta bacio bombu. On tvrdi da je cilj bio selo Cinagar, ali da je raketa promašila i eksplodirala u zoni konflikta. Južna Osetija je autonomna oblast Gruzije, na granici sa Rusijom, koja se početkom 90-ih otcepila i proglasila nezavisnost.

XS
SM
MD
LG