Linkovi

Istraživanje javnog mnjenja o ekonomskoj zabrinutosti i američkom snu


Jedno novo istraživanje ukazuje da Amerikanci srednje klase razmišljaju o svojoj ekonomskoj budućnosti sa kombinacijom optimizma i zabrinutosti. Amerikanci zaradjuju više nego ikada, ali i rade više da bi ostvarili svoje finansijske ciljeve.

U periodu rekordnih korporativnih zarada, nedavno istraživanje javnog mnjenja poazuje da američka srednja klasa postaje sve zabrinutija za svoju ekonomsku sigurnost, kaže I Džej Dion, ekonomista i kolumnista lista «Vašington post».

''U vreme depresije, pevalo se: 'Brate, možeš li da mi daš 10 centi?' Sada se peva: 'Brate, možeš li da mi daš malo zdravstvenog osiguranja ili nemoj da dozvoliš da moj posao dobije neko u inostranstvu'', kaže Dion.

Prema rezultatima ovogodišnje ankete koju je sprovela organizacija «Lejk riserč partners», svega 18 odsto Amerikanaca veruje da je ostvarilo priželjkivani ''američki san''.

''Američki san je čvrsto ukorenjen u radu i radnom mestu. Nije ukorenjen u odmoru na Bahamima, ili premiji na lutriji'', kaže predsednica «Lejk riserč partnersa», Selinda Lejk, dodajući da Amerikanci definišu ''američki san'' kao osnovnu ekonomsku sigurnost.

«Temelji su bile plate kojima se izdržava porodica, dostupno zdravstveno osiguranje, izbor mogućnosti za decu, poštovanje posla i sigurnost penzije'', kaže ona.

Ipak, 31 odsto ispitanih zaposlenih Amerikanaca kaže da su se zadužili da bi platili osnovne potrebe. U medjuvremenu, američke korporativne zarade rastu. Ekonomski politički institut izveštava da je u 2005. generalni direktor 500 najvećih američkih firmi zaradjivao u proseku 262 puta više od prosečnog radnika. Direktor neke od tih 500 firmi sa liste organizacije «Standard end purs», dobio je 2005. prosečnu nadoknadu u iznosu od 14 miliona i 780 hiljada dolara. Prosečni prihod američke četvoročlane porodice je tada iznosio 46.326 dolara. Elizabet Džejkobs iz Instituta «Brukings» kaže da se ukupno američko bogatstvo povećalo tokom prethodnih decenija, ali dodaje da srednja klasa ne dobija ni komad američkog ekonomskog kolača.

''Primanja po domaćinstvu su porasla, ali Amerikanci rade napornije nego ikada. Povećala se i nestabilnost prihoda po domaćinstvu, što pokazuje da će mnoge porodice da se suoče sa neizvesnom budućnošću'', kaže Elizabet Džekobs.

Elizabet dodaje da su razlozi za velike gubitke prihoda sve više zajednički, jer sve veći broj Amerikanaca gubi posao zbog preseljenja radnog mesta van zemlje ili smanjenja broja zaposlenih. Zdravstveno osiguranje je sve skuplje, tako da se procenjuje da 46 miliona Amerikanaca nije osigurano. Školarine se povećavaju 26 godina za redom. Džim Kesler iz organizacije «Treći put», kaže da su ekonomske brige američke radne klase posledica globalnih ekonomskih promena.

''Našli smo se usred perioda ogromnih, spiralnih i upornih ekonomskih promena koje se događaju jednom u stotinu godina i čine ljude nesigurnim. Pripadnici srednje klase misle da su se pravila za ekonomski uspeh promenila i da moraju sami da ih nauče'', kaže Džim Kesler i naglašava da se ponovna globalna ekonomska preraspodela ne može ni da se zaustavi ni uspori. Američkim radnicima, kaže on, može da se pomogne da se pripreme za uspeh u novoj globalnoj ekonomiji tako što će da im se približi vrhunsko obrazovanje.

XS
SM
MD
LG