Linkovi

Hag: Milan Milutinović veruje da su optužbe protiv njega neosnovane


Prvi svedok odbrane bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića, beogradski profesor ustavnog prava Ratko Marković posvedočio je danas pred Haškim tribunalom da vlasti Srbije tokom rata na Kosovu 1999. nisu imale ni oružane snage, ni ustavnu moć da proglase ratno stanje i opštu mobilizaciju.

Milutinoviću se sudi po optužnici za zločine nad kosovskim Albancima u prvih šest meseci 1999.

Marković koji je tada bio potpredsednik Vlade Srbije, protumačio je pred sudskim većem da su skupština i vlada tadašnje SR Jugoslavije po ustavu bile ovlašćene za proglašavanje stanja neposredne ratne opasnosti ili ratnog stanja, kao i opšte mobilizacije.

"Predsednik Srbije nije ni proglasio ratno stanje, niti opštu mobilizaciju, već je sve to učinila Savezna vlada", kazao je Marković.

Po svedoku, "rukovođenje oružanim snagama SRJ u miru i ratu bilo je u nadležnosti Vrhovnog saveta odbrane i predsednika SRJ". Sva ovlašćenja koja je u toj oblasti Ustav Srbije, donet 1990, davao predsedniku Srbije bila su "rezervna", za slučaj da se federalna država raspadne, rekao je Marković. Na pitanje branioca Slobodana Zečevića kako je došlo do toga da Milutinović tokom ratnog stanja donese 16 uredbi, Marković je objasnio da su pitanja koja su te uredbe regulisale po Ustavu SRJ bile u nadležnosti republika članica. Milutinović je, po svedoku, samo potpisivao uredbe čiji je tekst utvrđivala Vlada Srbije.

Upitan koja je bila svrha Milutinovićeve uredbe s početka aprila kojom je posedovanje lične karte proglašeno obaveznim za sve građane starije od 14 godina i propisano da svi koji izgube ličnu kartu moraju to prijaviti u roku od 24 sata, Marković je odgovorio da je "u ratnom stanju važno znati ko je ko" i da je stoga "ubrzan postupak dobijanja lične karte", ako se izgubi.

Tokom svog dokaznog postupka, tužioci su uredbu o ličnoj karti tumačili kao dokaz namere Milutinovića i srpskih vlasti da albanskim civilima - kojima su, po optužnici, na graničnim prelazima ka Albaniji i Makedoniji, policajci oduzimali i uništavali isprave - onemogući povratak na Kosovo. Marković će svedočenje nastaviti sutra. Zajedno sa Milutinovićem, za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon Albanaca sa Kosova, optuženi su i Nikola Šainović i generali Dragoljub Ojdanić, Nebojša Pavković, Vladimir Lazarević i Sreten Lukić.

XS
SM
MD
LG