Linkovi

Severnokorejski vojnici otvorili vatru prema vojnom punktu Južne Koreje


Vojnici Južne i Severne Koreje razmenili su vatru na granici dve zemlje, saopšteno je iz generalštaba u Seulu, uz napomenu da na južnokorejskoj strani nije bilo stradalih. Severnokorejski vojnici su ispalili nekoliko rafala prema vojnom punktu Južne Koreje na istočnom delu Demilitarizovane zone koja deli Korejsko poluostrvo, istaknuto je u saopštenju.

Navedeno je, takođe, da su južnokorejske snage uzvratile na vatru, ali drugi detalji nisu dati. Ostae nejasno da li je neko stradao na severnokorejskoj strani, pošto se ona nije oglasila povodom ovog incidenta. Incidenti takve vrste su postali izuzetno retki od kako je 2000. održan istorijski samit dve Koreje kojim je označen početak procesa približavanja severnog i južnog dela poluostrva.

Poslednji incident se dogodio 31. jula 2006. kada su severnokorejski vojnici pucali na jedan južnokorejski granični prelaz. U tom incidentu nije bilo povređenih. Po završetku Korejskog rata 1953. dve zemlje ni do danas nikada nisu formalno potpisale mirovni sporazum.

XS
SM
MD
LG