Linkovi

Iranski, američki i irački stručnjaci održali prvi sastanak zajedničkog komiteta


Iranski, američki i irački stručnjaci održali su danas u Bagdadu prvi sastanak zajedničkog komiteta posvećen suzbijanju nasilja u Iraku, za koje se Vašington i Teheran uzajamno optužuju. Sastanak je trajao oko četiri sata a održan je u kancelariji iračkog premijera Nurija al Malikija, u jako obezbeđenoj zelenoj zoni u kojoj su smeštene zgrade iračke vlade i američka ambasada. Iranski i američki zvaničnici su potvrdili da se sastao komitet, formiran pre manje od dve nedelje tokom pregovora američkog i iranskog ambsadora u Bagdadu.

"Razgovore možemo da opišemo kao iskrene i ozbiljne. Ticali su se bezbednosnih problema, kao što je i bilo dogovoreno", rekao je portparol američke ambasade Filip Riker.

Učesnici su odlučili da nastave razgovore, a datum njihovog idućeg sastanka biće naknadno određen, dodao je Riker. Američki i iranski ambasador, Rajan Kroker i Hasan Kazemi Komi, prvi put su se sastali 28. maja u iračkoj prestonici ali tada nije postignut napredak u približavanju stavova. Drugi susret je održan 24. jula i ni na njemu nije bilo napretka ali je ipak postignuta saglasnost o osnivanju tročlanog komiteta koji će se baviti bezbednosnim problemima u Iraku.

Svrha komiteta je suzbijanje aktivnosti milicija, borba protiv mreže Al Kaide i uvođenje bezbednosti na granicama. SAD optužuju Iran da podržava šiitske milicije u Iraku, što Iran negira. Američka vojska navodi da grupe bliske Iranu obučavaju ekstremističke aktiviste i da ih snabdevaju oružjem kojim mogu da probiju američka oklopna vozila. Teheran, sa svoje strane, zahteva povlačenje američkih vojnika iz Iraka, optužujući ih da su uzrok pobune.

Najmanje 37 ljudi ubijeno u Iraku

Najmanje 37 osoba poginulo je u najnovijem nasilju u Iraku, od kojih 28 u eksploziji kamiona bombe u gradu na severu Iraka Tal Afaru, saopštila je iračka policija. Eksplozija je potresla deo grada u kojem većinom žive šiiti, kada je povređeno oko 40 ljudi, a za neke se strahuje da su još zarobljeni u ruševinama. U Tal Afaru, gde je uveden policijski čas posle najnovijih napada, bombaš je vozio kamion napunjen eksplozivom koji je bio pokrive tankim slojem šljunka. U Bagdadu je eksplodirala bomba pored puta, prema saopštenju iračke policije poginulo je devetoro ljudi, a osmoro je povređeno.

XS
SM
MD
LG