Linkovi

SZO: Indoneziju ne učestvuje u razmeni uzoraka virusa ptičijeg gripa


Svetska zdravstvena organizacija (SZO) danas je ponovo optužila Indoneziju da ne učestvuje u razmeni uzoraka virusa ptičijeg gripa. U saopštenju se navodi da je Indonezija izuzetak u odnosu na sve ostale države i da njen odnos ugrožava nastojanja da se proizvede efikasna vakcina.

Skupština SZO usvojila je rezoluciju kojom se sve članice obavezuju na razmenu uzoraka virusa avijarne influence. Zamenik gneralnog direktora SZO za pitanja prenosivih bolesti, Dejvid Hajman, rekao je za Glas Amerike da je razmena virusa ptičijeg gripa važna jer on mutira na način koji se ne može predvidjeti.

"Tako da, odbijanjem da razmenjuje uzorke virusa, Indonezija u stvari ugrožava dve stvari. Najprije ugrožava sopstvenu populaciju, jer dostupne vakcine možda neće biti efikasne na virus koji je registrovan u Indoneziji. Drugo, Indonezija takvim ponašanjem ugrožava ceo svet”, kaže Hejman ističući da je Džakarta svesna toga i da se nada da će ispoštovati obaveze iz rezolucije SZO.

Indonezija je suspendovala programe razmene virusa zbog toga što smatra da će farmaceutska industrija na Zapadu, koje radi na vakcini, svoje proizvode skupo naplaćivati zemljama u razvoju, koje vakcinu – u tom slučaju - ne bi mogle da priušte. Doktor Hejman međutim kaže da SZO radi na tome da svi imaju korist i da, trenutno, 50 miliona vakcina protiv virusa H5N1, čega na distribuciju u oblasti u kojima se za to ukaže potreba. On kaže da SZO pomaže zemljama u razvoju da razviju i sopstvenu proizvodnju vakcina. Prema podacima SZO 192 osobe su umrle od ptičijeg gripa. Indonezija sa 81 ljudskom žrtvom daleko je najpogođenija ovom zaraznom bolesti.

XS
SM
MD
LG