Linkovi

Predsednik Buš: Dobrim obaveštajnim podacima možemo pohvatati vođe Al Kaide


Predsednik Buš i njegov gost, avganistanski predsednik Hamid Karzai, potvrdili su svoju predanost borbi protiv terorizma posle dvodnevnih razgovora u predsedničkom odmaralištu, Kemp Dejvid, nadomak Vašingtona.

Predsednik Džordž Buš danas je rekao da je uveren da bi sa dobrim obaveštajnim podacima američke i pakistanske vlasti mogle da uhvate vodje Al Kaide u Pakistanu.

"Sa zaista delotvornim podacima, mi bismo zavrssili posao", rekao je predsednik Buš.

Terorizam u Avganistanu je u porastu, a predsednik Hamid Karzai je zatražio dodatnu pomoć od predsednika Buša.

“Predstoji nam dug put, ali nam put koji smo prešli daje nadu u bolju budućnost”, rekao je Karzai.

Ono što verovatno najviše obeshrabruje, bar simbolično, jeste neuspeh u potrazi sa vodjom Al-Kaide, Osamom bin Ladenom.

“Moramo da nastavimo borbu protiv terorizma. Naš neprijatelj je i dalje prisutan i mi moramo da ga porazimo. Naša dužnost je da završimo započeti posao,” naglasio je avganistanski predsednik.

Avganistan je još uvek opterećen siromaštvom i bezakonjem. Teroristi koji su oteli 23-je južnokorejskih talaca već su usmrtili dve osobe. Zvaničnici Stejt departmenta su prošle nedelje još insistirali da se situacija u Avganistanu ipak poboljšava.

“Ostvaren je napredak, ali i dalje ima posla koji treba završii,” ukazao je predsednik Buš.

Sve više stranih boraca ulazi u Avganistan iz Pakistana. Predsednik Karzai je nedavno ublažio kritike na račun pakistanskog predsednika Perveza Mušarafa kojeg je ranije optuživao da ne čini dovoljno.

“Razgovaraćemo o poboljšanju odnosa naše dve zemlje i o tome kako možemo što efikasnije da nastavimo borbu proitiv terorizma,” rekao je predsednik Karzai.

Američki zvaničnici se nadaju da nedavno razmeštanje 100 hiljada pakistanskih vojnika na granici prema Avganistanu nagoveštava novu rešenost Pakistana da iskoreni borce Al-Kaide i Talibana koji su našli utočište u pograničnim područjima.

XS
SM
MD
LG