Linkovi

Filmska zvezda Mel Gibson pokušava da opravda pad i sukob sa zakonom


Filmska zvezda i kontroverzni tvorac filmova, Mel Gibson, počeo je u Holivudu kao junak akcionih filmova. Ubrzano premotavanje dvadesetak godina i – jedina njegova današnja akcija je izlazak pred sud posle tirade u pijanom stanju koja mu je umrljala celu karijeru.

Pošto se ustoličio kao globalni junak u serijama filmova pod nazivom “Pobesneli Meks” i “Smrtonosno oružje”, režirao je i igrao u filmu “Hrabro srce”, koji je nagrađen “Oskarom”. Glumac se već zamerio jevrejskoj zjednici 2004, kao režiser i producent filma “Stradanje Isusovo”, jer su neki tvrdili da je film antisemitski. Odnos Mela Gibsona i jevrejske zajednice će se posle toga samo pogoršati.

Mel je 28. jula prošle godine uhapšen zbog sumnje da vozi pod uticajem alkohola. Pre hapšenja, bio je na žuru u restoranu na plaži “Munšedouz” u Malibuu, gde je kratko vreme pre hapšenja razgaljivao goste pričama o svojoj porodici i filmovima. Na fotografijama koje su kasnije kružile, vidi se kako se grli sa brojnim devojkama u restoranu.

Prema izveštaju šerifa, glumac je priveden dok je vozio autoputem duž pacifičke obale u Malibuu, u 2 sata i 34 minuta ujutru. Kada su ga zaustavili, navodno je psovao, izgovarao seksističke i antisemitske komentare – nanevši time ozbiljnu štetu jednoj od najvrednijih holivudskih karijera. Najveći deo holivudske zajednice se uskomešao kada se saznalo za incident koji se našao na naslovnim stranicama širom sveta. Detalji priče su zakrčili i etar u celoj Americi.

“Izrazito pijani Mel Gibson je rekao da je ono što je rekao šerifu koji ga je zaustavio vredno prezira. U tome je sasvim u pravu. Od pijanog Gibsona smo čuli da je Malibu njegov. Da ima dovoljna finansijska sredstva na raspolaganju da uništi šerifa koji ga je zaustavio. A onda se pokazala sva dubina njegove neukosti, razgolićena je sva dubina njegove mržnje. Jesi li ti Jevrejin, upitao je šerifa i opsovao. Jevreji su odgovorni za sve ratove na svetu”, glasio je jedan od opisa celog događaja.

Tvrdnje da je policija pokušala da sakrije ono što je Mel Gibson rekao da bi ga zaštila od javnosti i medija, energično je demantovao portparol losanđeleskog šerifa, Stiv Vitmor.

“Nije bilo nikakvog zataškavanja. Bilo je tvrdnji da je gospodin Gibson imao nekakvu protekciju. Nije imao nikakvu. Bilo je tvrdnji da je imao specijalan tretman. Ni to nije tačno. Sve smo predali okružnom tužiocu. Sve”, kaže Vitmor.

Kada veliki i moćni dožive pad, put ka oporavku obično počinje javnim izvinjavanjem i – dan posle hapšenja, on se izvinio za svoje ponašanje vredno prezira. Ironija cele situacije u kojoj se našao je to što je svega tri godine ranije bio u veoma prijateljskim odnosima sa lokalnom policijom. Glumac je 2002, nastupio u javno emitovanom oglasu za LASO, odnosno takozvanu Organizaciju šerifove zvezde u Los Anđelesu.

Glumac je osuđen uslovno na tri godine i odmah je otišao u jedan centar za lečenje od alkoholizma. Iza kamere je ponovo stao 2006, u prvom filmu posle “Stradanja Isusovog”. “Apokalipto” je akcioni film o čoveku koji je u vreme pre šest vekova krenuo na opasno putovanje da bi spasao svoj idilični svet. Ceo skandal bi mogao da doprinese gledanosti filma, ali će to tek pokazati vreme i zarada na bioskopskim blagajnama.

S ugledom koji se raspao posle nekoliko piva više, Mel Gibson pokušava da opravda svoj pad i sukob sa zakonom.

XS
SM
MD
LG