Linkovi

U Kninu obeležena dvanaesta godišnjica hrvatske vojne akcije "Oluja"


U Kninu obeležena dvanaesta godišnjica hrvatske vojne akcije “Oluja“, uz prisustvo najviših državnih zvaničnika, na čelu sa predsednikom Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom i predsednikom Sabora Vladimirom Šeksom. Mesić, Sanader i Šeks su u jutarnjim satima, zajedno sa ministrima, poslanicima, predstavnicima hrvatske vojske, MUP-a i lokalnih vlasti, na gradskom grobljuu Kninu položili vence i zapalili sveće u spomen poginulim braniteljima.

Hrvatsko rukovodstvo je potom obišlo izložbu "Hrvatski ratni plakat", i prisustvovalo podizanju državne zastave na kninskoj tvrđavi u znak sećanja na ulazak hrvatske vojske u Knin 5. avgusta 1995. godine. Na ulicama grada održana je parada hrvatskih branitelja koji su učestvali u akciji Oluja, a svečanost obeležavanja godišnjice završena je zajedničkom svetom misom za sve poginule i velikim koncertom i kulturnim programom na centralnom gradskom trgu. Predstavnici kancelarije predsednika države, Vlade i Sabora položili su danas vence i zapalili sveće u čast poginulima u akciji Oluja i na gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu.

Hrvatska država 5. avgust označava kao jedan od najvažnijih datuma u novijoj istoriji zemlje, kao datum kada je u vojnoj akciji Oluja 1995. godine oslobođen grad Knin. Područje nekadašnje Krajine, zajedno sa Kninom kao tadašnjim upravnim centrom, pod svojom su kontrolom od 1991. godine do 1995. držale srpske vojne jedinice, koje je službena hrvatska vlast smatrala pobunjenicima. U Oluji, koju hrvatska strana smatra najvećom vojnom akcijom Domovinskog rata, na obe strane je učestvovalo više od 200.000 vojnika. Akcija je, prema službenim podacima, trajala svega 84 časa, a u njoj su poginula 174 hrvatska branitelja, a 1.430 ih je ranjeno.

Iako se hrvatska javnost još uvek ponosi Olujom, ni danas nisu prestali otpori dela udruženja ratnih veterana i političkih stranaka prihvatanju činjenice da su tokom akcije pripadnici hvatske vojske i policije izvršili brojne ratne zlocicne, paljenje kuća, razaranja i likvidacije civila srpske nacionalnosti. Tačan broj ubijenih civila tokom akcije ni danas nije poznat, jer se službeni podaci Hrvatske i Srbije značajno razlikuju.

Za vreme akcije iz Hrvatske je otišlo oko 250.000 pripadnika srpske nacionalne manjine, za koje hrvatski politički vrh tvrdi da su otišli organizovanom akcijom i pod pritiskom tadašnjih krajinskih vlasti, dok srpska strana tvrdi da se radilo o klasičnom etničkom čišćenju i proterivanju srpske manjine iz Hrvatske. Zbog ratnih zločina za vreme i nakon vojne akcije Oluja Haški sud je podigao optužnice na osnovu komandne odgovornosti protiv nekoliko hrvatskih generala, od kojih je najpoznatiji general Ante Gotovina.

Tačan broj izbeglih Srba koji su se u proteklih 12 godina vratili u svoje kuće ni danas nije precizan jer se službeni hrvatski izvori razlikuju od brojeva koje pokazuju zajednice izbeglih u Srbiji. Zajednica Srba u Hrvatskoj u subotu je, povodom godišnjice Oluje, objavila saopštenje u kojem se tvrdi da je položaj te nacionalne manjine nezadovoljavajući, kao i da su za takvo stanje odgovorni hrvatska država, ali i Samostalna demokratska srpska stranka kao koalicioni partner vlade u parlamentu.

XS
SM
MD
LG