Linkovi

Južnokorejske diplomate pokušavaju da stupi u kontakt sa Talibanima


Talibanski pobunjenici u Avganistanu saopštili su da i dalje nema dogovora o mestu održavanja pregovora sa južnokorejskim diplomatama, koji pokušavaju da izdejstvuju oslobadjanje svojih sunarodnika otetih pre više od dve nedelje.

Južnokorejska delegacija boravi u avganistanskoj pokrajini Gazni u nastojanju da stupi u kontakt sa Talibanima, koji su 20. jula južno od Kabula oteli 23 državljana Jžne Koreje.

Talibani su pristali na pregovore sa vlastima Južne Koreje, pod uslovom da sastanak bude održan na mestu koje oni kontrolišu, ili ako im Ujedinjene nacije garantuju bezbednost.

"Razgovori i kontakti su u toku kako bi se odlučilo o mestu sastanka, ali još nema sporazuma", poručio je telefonom, sa nepoznate lokacije, portparol Talibana Kari Mohamed Jusuf.

Otmičari su puštanje talaca uslovili oslobadjanjem zarobljenih Talibana, ali su vlasti u Kabulu odbile da to učine, ocenjujući dazbi to ohrabrilo nove otmice. Talibani su od otmice ubili dvoje južnokorejskih talaca. Vlasti Južne Koreje zatražile su pregovore sa otmičarima, ali i ukazale da Seul ima ograničene mogućnosti pošto ne može da oslobodi zarobljene Talibane iz avganistanskih zatvora.

"Korejski tim rekao je Talibanima da će ubediti Kabul da oslobodi talibanske zarobljenike", rekao je Kari Mohamed Jusuf.

XS
SM
MD
LG