Linkovi

Vođa iračkog krila Al Kaide Haitam al-Baderi ubijen na istoku Samare


Američki vojnici ubili su iračkog vođu napada na džamiju u Samari, saopštila je u nedelju američka komanda u Bagdadu. Vođa iračkog krila terorističke organizacije Al Kaida u proivinciji Salahedin, Haitam al-Baderi ubijen je u četvrtak na istoku Samare, na severu Iraka. Iračko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je u subotu da je Al-Baderi ubijen, a irački general Abdel Karim Halaf je rekao da je ubijeni terorista bio odgovoran i za napad pre jedne godine u Samari, zbog kojeg su eskalirali sukobi šiita i sunita u Iraku. Samara, mesto hodočašća šiita, napadnuto je u februaru 2006. godine. Zlatna džamija u tom gradu, zdanje staro 1.200 godina, tada je znatno oštećeno. Zdanje, u kojem se nalaze posmrtni ostaci dva šiitska imama, bilo je meta bombaškog napada u junu, kada su uništena dva minareta.

Vojniku SAD doživotna zbog zločina u Iraku

Vojni sud osudio je vojnika SAD Džesija Spilmena na 110 godina zatvora zbog silovanja i ubistva iračke devojčice i njene porodice, prenose agencije.

"Ne krivim nikoga. Mogao sam da zaustavim zločin, ali nisam, i preuzimam kompletnu odgovornost" rekao je Spilman pred sudom.

On i trojica iz njegove čete terete se da su u martu prošle godine u Mahmudiji silovali i ubili devojčicu Abir Kasim al Džanabi, zapalili njeno telo i ubili roditelje i sestru. Zločin je bio prikriven kao "neuspela potraga za pobunjenicima". Spilman je jedini pokušao da ospori svoju krivicu, dok su ostali priznali zločin.

XS
SM
MD
LG