Linkovi

Robert Gejts: Komandanti imaju dovoljno vojnika da se obračunaju sa neprijateljem


Visoki zvaničnici Bušove administracije tvrde da slanje pojačanja u Irak pokazuje uspeh na vojnom planu, ali su zabrinuti zbog sporosti procesa nacionalnog pomirenja vodećih zajednica. Sekretar za odbranu, Robert Gejts, zadovoljan je američkom operacijom u Iraku u vojnoj ravni.

"Mislim da se tekući napori da se obuzda nasilje, posebno nasilje koje su izazvali lojalisti stranke Baas i pripadnici Al Kaide, odvija dobro, prema očekivanjima – i u pokrajini Anbar i u okolini Bagdada."

Gostujući u programu CNN-a Late Edition, Gejts je rekao da komandanti na terenu sada imaju dovoljno vojnika da se obračunaju sa neprijateljem i da ga gone, ako počne da se premešta u druge krajeve Iraka. Istovremeno Gejts je razočaran nedostatkom harmonije među iračkim političarima. Posebno ukazuje na nedavnu odluku najvećeg sunitskog političkog bloka da napusti vladu. Gejts je o tome govorio u programu TV mreže NBC.

"U jednom trenutku moraće da dođe do nacionalnog pomirenja na državnom nivou. Mislim da smo svi potcenili dubinu nerazumevanja i nepoverenja među frakcijama u Iraku."

Državni sekretar Kondoliza Rajs rekla je u programu Fox da vlada SAD zna da su Irački lideri naporno radili da bi, kako je rekla, isfabrikovali konsenzus u vezi sa spornim pitanjima kakva su podela naftnih resursa, uklanjanje zaostavštine Sadamove stranke Baas i reforma ustava.

"Vrlo smo jasno saopštili da ne mislimo da im je učinak dovoljan i da moraju da rade napornije", rekla je Kondoliza Rajs.

Zakonodavci iz demokratske stranke takođe su oštro kritikovali sporost u iračkom političkom progresu. Karl Levin, predsedavajući senatskog Odbora za oružane snage, ponovio je – gostujući u programu CNN-a - poziv na povlačenje trupa iz Iraka.

"Kako doći do političkog napretka? Postoje samo dva načina. Da nateramo Iračane da preuzmu odgovornost tako što ćemo im skrenuti pažnju govoreći im da ćemo redukovati svoje vojno prisustvo, ili da se promeni vlada, da bude manje sektaška, sposobna da ostvari politički napredak."

Bela kuća traži strpljenje, ukazujući da će već narednog meseca sveobuhvatan izveštaj o progresu u Iraku stići od glavnokomandujućeg snaga, generala Dejvida Petreusa i ambasadora u Bagdadu, Rajana Krokera.

XS
SM
MD
LG