Linkovi

Devet republikanskih kandidata sučelilo svoje stavove u TV debati u Ajovi


Svi osim jednog pretendenta na predsedničku kandidaturu u ime republikanske stranke zagovaraju nastavak vojnih operacija u Iraku, ali većina sa rezervama gleda na mogućnost unilareralne akcije protiv terorista u Pakistanu. Devet republikanskih kandidata sučelilo je svoje stavove u TV debati u Ajovi, prvoj saveznoj državi koja će se izjasniti o kandidatu na stranačkim izborima.

Debata je u sat i po obuhvatila širok spektar pitanja – od socijalnih, kakvo je pravo na abortus, sistema zdravstvene zaštite, preko poreske politike, do inostranih poslova. Kada je spomenut Irak, bivši gradonačelnik Njujorka, Rudi Đulijani, izrazio je stav koji predstavlja konsenzus republikanskih kandidata – da bi povlačenje američkih snaga iz Iraka, u ovom trenutku bilo pogrešno.

"Trebalo bi da se borimo do pobede u Iraku. Ova borba je deo rata protiv terorizma. To je samo bitka u tom ratu i Amerika bi trebalo da dobije tu bitku."

Bivši guverner Arkanzasa, Majk Hakabi, takođe se usprotivio rapidnom povlačenju iz Iraka, dodajući da neke države poput Saudijske Arabije moraju da budu konstruktivnije u promociji mira u Iraku. Hakabi kaže da SAD moraju okončati svoju zavisnost od nafte iz inostranstva. Senator iz Kanzasa Sem Braunbek smatra da irački lideri moraju da pokažu veću volju da izađu na kraj sa političkim previranjima, a samo jedan od kandidata, kongresmen iz Teksasa, Ron Pol, ima potpuno oprečan stav o povlačenju trupa iz Iraka.

"Samo se vratite kući. Umarširali smo u Irak, pa se isto tako možemo i vratiti. Tamo smo ušli nezakonito, nismo ni objavili rat koji traje predugo. Ne bi trebalo da budemo tamo."

Kandidati demokrata takođe debatuju, a jedan od vodećih pretendenata, senator iz Ilinoja Barak Obama, nedavno je dospeo u udarne vijesti sugestijom da bi unilateralno, ako zatreba, napao terorističke mete u Pakistanu. Takav stav je potom osudila vlada predsednika Mušarafa. Obama je takođe sugerisao da bi bio spreman da direktno razgovara sa nekim od najžešćih kritičara Amerike, uključujući iranskog predsednika Mahmuda Ahmadinedžada i lidera Vencuele Uga Čaveza. Evo šta je tokom debate u Ajovi rekao bivši guverner Masečusetsa, republikanac, Mit Romni:

"Mislim da se Barak Obama zabunio oko toga ko su nam prijatelji, a ko protivnici. Mi ne bi trebalo da državi sa kojojm sarađujemo, kažemo da ćemo unilateralno napasti mete na njenoj teritoriji."

Međutim, Rudi Đulijani smatra da unilateralna akcija u Pakistanu ne sme biti isključena.

"Ja bih iskoristio tu mogućnost, ako nema drugog načina da slomim Al Kaidu, talibane ili ako mislim da nema drugog načina da uhvatim Osamu Bin Ladena."

Većina republikanaskih kandidata podržava američku promociju demokratije u svetu, iako neki sugerišu da bi Amerika morala da da primer drugima. Neki od kandidata smatraju i da Bušova administracija nije trebalo da insistira na održavanju izbora u određenim, ratom razorenim oblastima, pre nego što je uspostavljeni mir i obezbeđeni vladavina zakona i ekonomski napredak.

XS
SM
MD
LG