Linkovi

Specijalne lutke-roboti pomažu studentima medicine i lekarima


Mnoge lekarske intervencije skopčane su sa mogućim komplikacijama opasnim po život pacijenta i lekari u takvim slučajevima moraju da donose odluke takoreći u deliću sekunde. Postavlja se pitanje kako studente medicine naučiti šta u takvim situacijama treba da rade?

Od devedesetih godina na ovamo na medicinskim fakultetima u Americi sve češće se koriste specijalne lutke-roboti, na kojima studenti i lekari mogu da vežbaju ponašanje u raznim situacijama. U Centru za medicinsku simulaciju, na Univerzitetu Harvard, jedna od takvih lutki koristi se za uvežbavanje teških i komplikovanih porođaja. Plastična lutka zvana Noel ponaša se kao svaka žena prilikom porođaja, uključujući trudove. Njeno telo napravljeno je od specijalne plastike koja ima konzistenciju živog tela, a koža je gotovo kao prava. Na kompjuterskom monitoru kraj njene postelje studenti mogu da očitavaju ritam disanja, puls i sve druge važne funkcije.

Bebu iz utrobe potiskuje hidraulički uređaj u njenom stomaku. Studenti takođe mogu da uvežbavaju situacije u kojima porodilji, na primer, naglo opadne krvni pritisak, dobije srčani napad ili čak prestane da diše. Njena beba može da plače pa čak i da poplavi zbog nedostatka kiseonika. Bebina glava opremljena je senzorom koji pokazuje kojom snagom je treba izvlačiti. Plastične medicinske manekene proizvodi firma Gaumard sajentifik, sa Floride, a cena joj je oko 35 hiljada dolara.

XS
SM
MD
LG