Linkovi

Predstavnički dom usvojio nacrt zakon o prisluškivanju osumnjičenih


Predstavnički dom Kongresa usvojio je nacrt zakona kojim se odobrava privremena promena američkog programa za elektronsko praćenje i prisluškivanje tako što se dozvoljava veća fleksibilnost u presretanju sumnjivih komunikacija sa inostranstvom. Za nacrt zakona je glasalo 277 predstavnika, naspram 183 protiv, posle izglasavanja u Senatu, nacrt će biti prosleđen predsedniku na potpis.

Promene u zakonu o praćenju elektronskih komunikacija, bile su među prioritetima predsednika Buša i direktora nacionalnih obaveštajnih službi, kako bi adekvatno odgovorili na najnoviju obaveštrajnu Procenu u kojoj je navedeno da se Al Kaida ponovo grupiše i da je i dalje odlučna da napadne Sjedinjene Države.

Poslednjih nedelja, administracija predsednika Buša i republikanci u Kongresu tražili su promene kao odgovor na, kako su to opisivali, opasne propuste u mogućnostima za nadgledanje i praćenje. Zakon je promenjen da bi se izbegla situacija da vlada prekoračuje ovlašćenja u praćenju komunikacija koje prolaze kroz elektronske centre u Sjedinjenim Državama. Novi zakon je oročen na šest meseci i omogućava Nacionalnoj agenciji za bezbednost da presreće, bez sudskog naloga, komunikaciju među sumnjivim osobama iz Sjedinjenihg Država i označenih osoba u inostranstvu. Bušova administracija će morati da dokaže specijalnom sudu da se zahtev za prismotru odnosi samo na pojedince izvan Sjedinjenih Država. Prema postojećem zakonu, vlada mora da zatraži dozvolu suda za obavljanje prismotre osumnjičenih terorista u Sjedinjenim Državama. Predsedavajući Odbroa za obaveštajnu delatnost, demokrata Silvestre Rejes , nevoljno je glasla za zakon ističući da nije idealan, ali da je neophodan.

«Mislim da je važno za sve nas da shvatimo da je u trenutnoj situaciji sa kojom se suočava naša zemlja, uz visok nivo pretnje, veoma važno da učinimo sve što možemo kako bi zaštitili američke žitelje, da bi ih uverili da će ovaj Kongres učiniti sve što može kako bi administraciji dao potrebne alate da čuva i garantuje bezbednost».

Predstavnica Šeila Džekson Li prenela je zabrinutost ostalih demokrata da bi zakon mogao ugroziti privatnost Amerikanaca.

«Ono što radimo ovde je seckanje Ustava na sitne komade i cepanje Zakona o pravima, zato što kažemo Amerikancima da, bez obzira na to šta rade, oni mogu da budu predmet beskrupulozne, nedisciplinovane, neodgovorne volje sekretara za pravosudje i drugih, bez uplitanja suda».

Republikanci su odgovorili tvrdnjom da zakon ne ukida obavezu odobrenja specijalnog suda da za nadgledanje komunikacija ljudi u Sjedinjenim Državama i istakli da zakon ne može da se primeni bez promena tehnologije. Kongresmen Darel Isa kaže da bi teroristi bili ohrabreni ukoliko Kongres ne bi odobrio predložene promene.

«Ukoliko predsednik ne potpiše zakon do sutra biće mnogo terorista koji će to imati na umu, jer oni nisu znali da mi, u stvari, nismo bili u mogućnosti da prisluškujemo strance koji su komunicirali sa svojim terorističkim ćelijima».

Iako su ove promene zakona o nadgledanju oročene na samo šest meseci, nakon kojih će Kongres ispitati njihovu primenu i doneti novi zakon, grupe za zaštitu ljudskih prava kritikuju zakonodavce. Američka unija za zaštitu gradjanskih prava optužila je Kongres da je podlegao pritisku Bele kuće, ističući da novim zakonom nisu zaštićeni Amerikanaci koji komuniciraju sa ljudima u inostranstvu.

XS
SM
MD
LG