Linkovi

U Maloj Havani živi najviše Kubanaca van njihove matične zemlje


Samo mali broj Amerikanaca ima priliku da poseti Kubu zbog američkih restrikcija na putovanja u tu zemlju. Medjutim, Amerikanci i drugi ipak mogu da iskuse obogatu kulturu tog ostrva ako posete posete Pekenja Havanu ili Malu Havanu, u Majamiju na Floridi.

Taj kvart mnogi smatraju kulturnom i političkom žilom kucavicom kubanske dijaspore. U Maloj Havani živi najviše Kubanaca van njihove matične zemlje.

”Ovo je veoma etnički, živopisan, muzički nastrojen i interesantan kvart,“ kaže Kerol En Viver.

Viliam Talbert, šef turističkog biroa Majamija, objašnjava kako je nastala Mala Havana.

”Kada je Kastro preuzeo vlast na Kubi, većina profesionalaca je napustila zemlju. Oni su došli u mesto koje je najbliže tom ostrvu - odnosno Majami. Ovo je bio poznati centar za procesiranje imigranata. Mi smo postali Elis Ajlend za Kubance.“

Kubanska kultura cveta u Maloj Havani. Stariji Kubanci debatuju o politici i igraju domine. Kubanske cigare se prodaju u lokalnim radnjama, dok ulice pune umetničkih galerija, koje izlažu jedinstvene radove Amerikanaca kubanskog porekla.

Poseta Maloj Havani nije kompletna, ako ne probate i popularna kubanska jela poput Ropa vieha - na rezance isečene govedine ili kubanski stejk. Romo Montano je vlasnik popularnog restorana Romo u koji često svraćaju Šakira, Mark Antoni, Pele i druge slavne ličnosti. Montano je napustio Kubu kao dete i od tada živi u Maloj Havani.

”Došao sam na ideju da okupim ljude i pokažem im šta je Pekenja Havana. Zahvalan sam Bogu što sam i danas na mestu na kojem sam i odrastao,“ kaže on.

Atmosfera i duh ovog mesta i latino muzika navode posetioce i lokalne stanovnike da često provedu celu noć u restoranima i klubovima Male Havane.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG