Linkovi

Američka svemirska agencija NASA lansirala sondu Feniks na Mars


Američka svemirska agencija jutros je lansirala sondu "Feniks" na Mars, koja će prvi put proći arktičkim predelima Crvene planete. Raketa "Delta 2" sa sondom lansirana je jutros u 5.26 po lokalnom vremenu iz baze Kejp Kanaveral na Floridi. Sonda bi trebalo da stigne na severni pol Marsa 25. maja 2008. godine, pošto pređe 680 miliona kilometara.

Kada stigne do Marsa, "Feniks" će pomoću topotnog štita, padobrana i potisnih raketa sleteti na smrznuto tlo, za koje se veruje da prekriva debeli sloj leda. Sonda je opremljena bušilicama i drugim instrumentima kako bi prikupila uzroke tla i leda za analizu. Misija, koja košta 420 miliona dolara, trebalo bi da naučnicima da odgovore o vodi na Marsu, uključujući i to da li je voda na toj planeti nekada bila u tečnom stanju i da li je sadržala molekule organskog porekla.

Za razliku od misije "Viking" iz polovine 1970-tih godine, cilj "Feniksa" nije da direktno traga za životom na Marsu, već da da odgovor da li su uslovi na Marsu bili pogodni za razvoj života mikroba i da li to i dalje jesu.

XS
SM
MD
LG