Linkovi

Azija: 35 miliona osoba pogođeno poplavama izazvanim monsunskim kišama


Više od 35 miliona osoba pogođeno je poplavama izazvanim monsunskim kišama na jugu Azije. Više od 230 osoba izgubilo je život proteklih 11 dana u poplavama izazvanim monsunskim kišama koje su zahvatile region.

Oko 10 miliona stanovnika je ostalo bez kuća ili se nalaze u selima odsečenim od sveta bez dovoljno hrane i medicinske pomoći. Zdravstveni radnici i humanitarne organizacije u severoistčnoj indijskog državi Asam neprekidno pokušavaju da dostave hranu i medicinsku pomoć za tri miliona osoba koje su raseljene ili su odsečene od sveta. U mnogim selima, meštani su očajni i gladni.

Mnogi stanovnici imaju dijareju, dizenteriju i groznicu, a bolnice u Asamu su prepune obolelih od bolesti koje se prenose zaraženom vodom. Zvaničnici su upozorili na mogućnost izbijanja epidemije malarije, a UNICEF je ocenio da razmere katastrofe predstavljaju do sada najveći izazov za humanitarne radnike. Iako su kiše danas prestale, nove padavine se očekuju početkom sledeće nedelje.

U Bihrau, gde je nevremenom pogođeno 10 miliona osoba, na hiljade besnih meštana, koji su morali da napuste svoje domove, protestovali su pošto je sinoć jedan meštanin ubijen, a više od 20 ranjeno u sukobima sa policijom. Sukobi su izbili sinoć u okrugu Madhubani, kada je policija pokušala da premesti meštane sa pruge na uzvišici, gde su potražili utočište.

U Bangladešu se tokom noći udavilo 16 osoba, uključujući šestoro dece, čime se broj žrtava monsunskih kiša u toj zemlji povećao na 81. Poplavama je pogođen 41 od 64 okruga u Bangladešu.

U planinskom Nepalu, prestavnici UN su rekli da su neprekidne kiše u proteklih nekoliko nedelja izazvale poplave i klizišta i na zapadu i na istoku zemlje i da je u njima poginulo 84 osoba dok je 270.000 stanovnika pogođeno poplavama.

XS
SM
MD
LG