Linkovi

Bivši crnogorski predsednik svedoči o deportaciji muslimana 1992. godine


Bivši crnogorski predsjednik Momor Bulatović nije se pojavio na suđenju šestorici bivših policijskih funkcionera osumnjičenih da su u maju 1992. godine organizovali hapšenje i deportaciju bosanskih izbjeglica u Republiku Srpsku.

Bulatović već četvrti put nije došao u Viši sud navodno zbog toga što nije dobio poziv. "Sve što imam da kažem o tom slučaju, rekao sam državnom tužiocu, ali bih se odazvao pozivu za svjedočenje pred sudom, jer je to građanska dužnost", rekao je ranije Bulatović crnogorskim medijima.

Zbog deportacije grupe od oko 100 bosanskih muslimana iz Crne Gore u Republiku Srpsku u maju 1992. godine, za krivično djelo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva" državni tužilac je optužio šestoricu tadašnjih visokih policijskih funkcionera.
Na ranijem pretresu, svjedok Slobodan Pejović, koji je u vrijeme deportacije u maju 1992. godine bio načelnik za suzbijanje krvnih delikata u hercegnovskom Centru bezbjednosti, izjavio je da je protjerivanje bosanskih izbjeglica iz Herceg Novog naredilo tadašnje državno rukovodstvo Crne Gore.

A Crnogorska granična policija uhapsila je u reonu Šekularske rijeke, u blizini mjesta Kameniti Lager, dvoje državljanina Albanije, zbog sumnje da su počinili krivična djela šumska krađa i nedozvoljen prelaz državne granice.

Sumnja se da su oni najvjerovatnije angažovani na Kosovu na obavljanju šumskih poslova, a u Crnoj Gori su bespravno sjekli šume, na što ukazuje i nekoliko oborenih stabala na licu mjesta.

U momentu hapšenja osumnjičenih koji nisu pružali otpor, niti posjedovali lična dokumenta, službenici granične policije su uočili nepoznata osobe. Kada su primijetili policajce, počeli su da bježe prema Kosovu, ispalivši nekoliko hitaca iz vatrenog oružja, kaže se u saopštenju.

Patrola granične policije je, u znak upozorenja, ispalila nekoliko hitaca u vazduh, nakon čega se iz pravca kosovske teritorije začuo rafal iz automatskog oružja.

Kosovska granična policija je odmah upoznata sa događajem radi eventualnog hapšenja osoba koja su, prilikom bjekstva, upotrijebila vatreno oružje. Osumnjičeni su, radi kriminalističke obrade, sprovedeni do policijskih prostorija Ispostave Plav i protiv njih će biti podnijeta krivična prijava.

XS
SM
MD
LG