Linkovi

Parastos stradalima u akciji "Oluja" služen u crkvi svetog Marka u Beogradu


Parastos stradalima u akciji "Oluja" hrvatske vojske u tadašnjoj samoproklamovanoj Republici Srpska Krajina 1995. godine, služen u crkvi svetog Marka u Beogradu. Parastos je služio mitroplit crnogorsko-primorski Amfilohije, a prisustvovali su premijer Srbije Vojislav Koštunica, ministri za infrastrukturu i vera, Velimir Ilić i Radomir Naumov, gradski čelnici kao i veliki broj građana.

Povodom godišnjice obeležavanja "Oluje", oko 150 predstavnika udruženja i porodica prognanih i nestalih pročitali su na Trgu Nikole Pašića rezoluciju kojom se osuđuje nastavak zločina i genocida nad srpskim narodom Krajine i Hrvatske. U Rezoluciji donetoj na današnjem 4. Krajiškom Ilindenskom saboru od Hrvatske se traži da prestane da slavi "Oluju" jer je to bio "udruženi zločinački poduhvat" i da se srpskom narodu u Hrvatskoj vrati konstitutivnost kroz političku i kulturnu autonomiju.

Udruženja i porodice nestalih i prognanih zatražili su u Rezoluciji da im se omogući povratak i vraćanje stanarskih prava, da Skupština Srbije donese zakon o izbeglicama, a da se pri Vladi Srbije osnuje Savet za izbeglice koji bi pratio sprovođenje bilateralnih i multilateralnih sporazuma. Oni su se jutros okuplili na protestu i ispred hrvatske ambasade u Beogradu i ukazali da je i 12 godina posle vojno-policijske akcije "Oluja" i egzodusa iz Hrvatske, učinjen mali pomak u rešavanju sudbine nestalih, zadovoljavanju pravde, povratka izbeglih i ostvarivanju prava Srba u Hrvatskoj.

Na protestu je pročitano otvoreno pismo u kome se zahteva rešavanje problema prognanih Srba iz Hrvatske tokom akcije "Oluja", koje je upućeno hrvatskom Saboru, predsedniku i premijeru Hrvatske, kao i srpskim institucijama.

Vojislav Koštunica: Srpski narod nikada neće zaboraviti Oluju

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas, povodom godišnjice Oluje, da srpski narod nikada neće zaboraviti stravčan prizor etničkog čišćenja, kada je pre 12 godina proteran i sa svojih ognjišta iskorenjen ceo jedan narod - Srbi Krajišnici. Najduža kolona prognanih koju je Evropa videla posle Drugog svetskog rata zauvek će ostati svedočanstvo o porazu svih onih kojih su počnili ovaj zločin i koji su za njega odgovorni, navodi se u izjavi Koštunice, koju prenosi Vlada Srbije. Predsednik Vlade Srbije je naglasio da je naša dužnost da kao narod odamo počast svim nevino postradalim Srbima u "Oluji" što i danas činimo.

"Tokom celog prošlog veka bilo je bezbroj počinjenih zločina prema srpskom narodu i moramo učiniti sve da se nijedna nevina žrtva nikada ne zaboravi i da se tako nešto nikada ne ponovi", izjavio je Koštunica.

Zajednica Srba: Položaj Srba u Hrvatskoj nezadovoljavajući

Zajednica Srba Hrvatske saopštila je danas povodom 12. godišnjice vojne akcije "Oluje" da je položaj srpske manjine u Hrvatskoj nezadovoljavajući i da nije dovoljno učinjeno na povratku izbeglih Srba u Hrvatsku. Zajedica Srba Hrvatske je ocenila da su za nezadovoljavajući položaj Srba odgovorni hrvatska država, ali i Samostalna demokratska srpska stranka kao koalicioni partner vlade. Naglašava se da se od ukupno 250.000 srpskih izbeglica, u Hrvatsku vratilo njih 55.000 jer država nije obezbedila uslove za održivi
povratak.

U saopštenju se tvrdi i da Srbi povratnici nemaju jednake izglede za zapošljavanje u javnim službama i državnim telima, da je bezbednost na područjima povratka loša, i da su etnički motivisani napadi na Srbe česta pojava, bez jasne i nedvosmislene osude javnosti. Ističe se da se sve to događa dok politički predstavnici Srba u Hrvatskoj ulaze u koalicije s vladajućom Hrvatskom demokratskom zajednicom i učestvuju u izvršnoj vlasti kroz brojne sekretare i pomoćnike ministara.

Povodom 12. godišnjice akcije hrvatske vojske i policije "Oluja", koja se sutra obeležava, Zajednica Srba Hrvatske je naglasila da "legitimnost 'Oluje' ne opravdava zločin". U saopštenju se navodi da je u toj akciji razoreno 1.200 naselja - 24.000 stambenih i 13.000 privrednih objekata, a da je veliki broj civila ubijen ili se vode kao nestali.

Banja Luka: Obeležena godišnjica egzodusa Srba iz Hrvatske

U crkvi "Svete trojice" u Banjaluci danas je održan parastos za 1.922 srpska civila nastradala tokom hrvatske vojne akcije "Oluja", a potom su položeni venci i cveće na
spomen kosturnicu na groblju "Sveti Pantelija".

Povodom obeležavanja 12-godišnjice egzodusa Srba u Narodnom pozorištu Republike Srpske odžana je akademija, a potom prikazan dokumentarni film "Krajina bez oproštaja", snimljen 4.i 5. avgusta 1995. godine u Kninu neposredno pred ulazak hrvatske vojske u taj grad.

Obeležavanje progona Srba tokom akcije "Oluja" počelo je sinoć paljenjem sedam hiljada sveća ispred hrama "Hrista Spasitelja". Povodom obeležavanja godišnjice stradanja krajiških Srba u akciji "Oluja", predsednik Republike Srpske Milan Jelić je izjavio da za hrvatske vlasti i međunarodnu zajednicu "ovaj dan treba da bude opomena i da nalogodavci i izvršioci stravičnih zločina moraju da odgovaraju pred licem pravde".

On je istakao da je "žalosno što hrvatske vlasti progon i etničko čišćenje Srba iz Hrvatske proslavljaju kao nacionalni praznik", navodeći da hrvatske vlasti treba da učine mnogo više na vraćanju i obnovi srpske imovine, mogućnosti zapošljavanja, i garantovanju lične i imovinske sigurnosti ako istinski žele povratak Srba.

XS
SM
MD
LG