Linkovi

Bez tretmana deca sa poremećajem imaju problema sa ponašanjem


Već najmanje deset godina, stručnjaci za mentalno zdravlje smatraju da je poremećaj pažnje i hiperaktivnost mentalno stanje koje se pre svega može uočiti u zapadnoj kulturi, posebno u Sjedinjenim Državama.

Medjutim, istraživači u timu brazilskih naučnika ustanovili su da taj mentalni poremećaj postoji širom sveta, a posebno u Africi i Južnoj Americi. Nova studija na američkoj deci koja imaju ovaj poremećaj razmatrala je koji tretmani su najefikasniji na duge staze.

Deca kojoj je postavljena dijagnoza poremećaja pažnje i hiperaktivnosti imala su teškoće u koncentraciji ili zadržavanju pažnje. Ona su često hiperaktivna, nemirna i teže reakciji pre razmišljanja o posledicama. Ešli Džonson postavljena je dijagnoza sa 7 godina.

«Ponekad pomislim da mogu da ostanem mirna, kao sada. Pomeram stopala i potpuno je čudno da ostanem tu i ne radim ništa».

Vini Džonson kaže da su lekovi i terapija pomogli njenoj ćerki.

«Postoje razlčite potrebe sa kojima se treba suočiti – različite potrebe u školi, emocionalne potrebe,» kaže ona.

Tokom dvogodišnjeg perioda istraživači su pratili 485 dece, nakon što su ona učestvovala u povremenim fazama tretmana koje su trajale 14 meseci. Roditelji su zatim birali tretman za njihovu decu od tri ponudjena: lekovi ili samo terapija ponašanja, kombinacija ta dva ili savetovanje u ustanovama za mentalno zdravlje. Istraživači su ustanovili da su, bez obzira koji tretman je bio izabran, deca sa poremećajem poboljšala stanje tokom vremena. Jedan od autora studije Piter Džensen kaže da bi rezultati trebalo da uliju nadu porodicama.

«Mnoga od ove dece upravo u toj studiji bila su bolje, njihovo stanje se znatno poboljšalo tokom tri godine,» kaže doktor Džensen.

Bez tretmana deca sa poremećajem su sklona da napuste školu, imaju problema sa ponašanjem ili crte nasilja. U studiji su od ovih koji su dobili redovan tretman, neka deca odmah pokazala poboljšanje. Drugima je trebalo duže vreme. Ali autori studije kažu da je ključ uspeha za svaku porodicu da jednostavno pronadje koji tretman je najbolji za njihovo dete i ostane na njemu.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG