Linkovi

Belorusija isplatila deo duga, nema ograničenja u isporuci gasa


Ruski monopolista "Gazprom" i beloruski "Beltransgas" uspeli su danas da se dogovore o odlaganju ograničenja u isporučivanju ruskog gasa Belorusiji. Jutros je istekao rok za uplatu beloruskog duga za gas za ovu godinu od 456,16 miliona dolara.

"'Beltransgas' je jutros prebacio 'Gazpromu' deo sume, odnosno 190 miliona dolara", izjavio je portparol "Gazproma" Sergej Kuprjanov TV Rusija.

Isporukegasa Belorusije biće nastavljene u punom obimu, a Beltransgas će morati ostatak duga da isplati u roku od nedelju dana, dogovorili su se predstavnici dve kompnaije. Kuprijanov je podsetio da je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko juče priznao dug, i da je obećao da će ga isplatiti iz državnih rezervi, koje će potom pokriti kreditom od Venecuele. Gazprom je više nego udvostručio naplatu gasa Belorusiji na početku godine, posle dugog spora sa Minskom oko cene. Belorusija sada mora da plaća 100 dolara za 1.000 kubnih metara ruskog gasa, u odnosu na staru cenu od 46 dolara, ali je dobila šest meseci poštede tokom kojih može da plaća pola od nove cene.

Evropska komisija je zatražila od Rusije i Belorusije da u što kraćem roku reše ponovni gasni konflikt i obezbede stabilne isporuke Evropi.

XS
SM
MD
LG