Linkovi

Ahmadinedžada ne zabrinjava američka prodaja oružja na Bliskom istoku


Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je rekao da ga ne zabrinjava američka prodaja oružja u vrednosti od više milijardi dolara na Bliskom istoku. Iranske novinske agencije danas su navele Ahmadinedžadovu izjavu da Sjedinjene Države nastoje da stvore podele izmedju, kako je rekao, ”braće“ Irana u regionu. Ove nedelje Sjedinjene Države su najavile sporazum sa Saudijskom Arabijom i drugim arapskim drzzavama u reigonu Persijskog zaliva o prodaji oružja u vrednosti od 20 milijardi dolara.

Američki državni podsekretar Nikolas Berns rekao je da će prodaja američkog oružja delimično služiti kao zastrašivanje zbog, kako je rekao, ”iranskog ekspanzionizma i eventualne buduće agresije te zemlje.“

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts je juče završio bliskoistočnu turneju tokom koje je apelovao na zemlje u regionu da povećaju pritisak na Iran da odustane od nastojanja da se domogne nuklearnog oružja.

Južna Koreja ograničena u pogledu zahteva talibanskih ekstremista

Južna Koreja je saopštila ekstremistima Talibana da je veoma ograničena u pogledu onoga što može da učini, u cilju ispunjenja njihovih zahteva, za puštanje na slobodu 21južno korejskog taoca. Predstavnik južnokorejskog predsednika, Čeon Ho Seon, izjavio je da su zvaničnici, tokom kontakta sa otmičarima, jasno stavili do znanja da južnokorejska vlada nije u poziciji da odgovori na zahtev Talibana da se oslobode iz zatvora ekstremisti koje drži avganistanska vlada. Dve strane pokušavaju da se slože o mestu održavanja direktnih razgovora. Taliban je saopštio da želi da se sastanak održi na avganistanskoj teritoriji pod kontrolom Talibana. U medjuvremenu, tim privatnih avganistanskih lekara je volontirao da leči preostale taoce od kojih su dvoje teško oboleli. Nije jasno da li je njihova ponuda prihvaćena. Otmičari su već ubili dvojicu taoca, optuživši avganistansku vladu da ignoriše njihove zahteve za puštanje zatvorenika iz redova Talibana. Preostali taoci, odnosno 18 žena i tri muškarca, su južnokorejski Hrišćani u dobrovoljačkoj humanitarnoj misiji.

Lokalni stanovnici u okrugu Bagram tvrde da je poginulo 200 civila

Avganistanski zvaničnici i lokalni stanovnici kažu da su civili medju poginulima u vazdušnim napadima koalicionih snaga na jugu zemlje. Američka vojska u Avganistanu saopštila je da su mete vazdušnih napada u udaljenom okrugu Bagram, u pokrajini Helmand, bila dvojica komandanata Talibana i da na tom području nije bilo civila.

Takodje je soapšteno da sudbina komandanata nije poznata. Šef policije pokrajine Helmand, Mohamed Hosein Andival, rekao je medjutim, da je bilo brojnih žrtava medju civilima, ali nije mogao da precizno navede koliko pripadnika Talibana i civila je poginulo. Lokalni stanovnici u okrugu Bagram tvrde da je poginulo čak 200 civila.

XS
SM
MD
LG