Linkovi

Predsednik Buš apeluje na Kongres da izmeni zakon koji reguliše praćenje terorista


Predsednik Buš je ponovo apelovao na Kongres da odobri izmenu Zakona o praćenju komunikacija sa inostranstvom iz sedamdesetih godina kako bi on odrazio nove tehnološke realnosti kao i današnje bezbednosne pretnje.

”Taj zakon mora da bude modernizovan kako bi svi mi koji smo angažovani u zaštiti američkog naroda mogli da kažemo da imamo potrebna sredstva da vas zaštitimo.“

Predsednik Buš je to izjavio u sedištu Federalnog istražnog biroa nakon sastanka sa svojim timom za obaveštajne podatke i kontraterorizam. On je rekao da Kongres, koji se priprema za godišnji odmor u avgustu, mora da nastavi zasedanje dok se ne revidira pomenuti zakon. Funkcioneri administracije navode da je taj zakon kojim je predvidjeno da tajni sud razmotri i odobri izvesne forme nadzora, bio sastavljen pre današnje ere globalne komunikacije putem celularnih telefona i interneta. Pored toga, oni kažu da se time uspostavljaju birokratske blokade puteva koje ometaju prikupljanje vitalnih informacija o nacionalnoj bezbednosti. Od posebne zabrinutosti su slučajevi prisluškivanja telefonskih razgovora stranaca putem američkih telekomunikacionih mreža.

Administracija je saopštila da praćenje razgovora izmedju stranaca, čak i ako se prenosi preko američkih mreža ne bi trebalo da bude podložno sudskim nalozima. U četvrtak je nacionalni direktor obaveštajnih službi Majk MekKonel rekao da bi se administracija složila da sud razmotri takvo praćenje, ali tek nakon početka takve aktivnosti. Opozicione demokrate, koje kontrolišu oba doma Kongresa, slažu se da je ovaj zakon potrebno osavremeniti. Medjuitm, oni su izrazili rezerve povodom širenja predsednikovih ovlašćenja nadzora, jer veruju da je on ograničio osnovne gradjanske slobode od terorističkih napada 11. septembra 2001.godine. Neke demokrate iznose primedbu na predlog administrcije da se prošireno ovlašćenje za nadzor pruži američkom sekretaru za pravosudje, čime bi se privremeno zaobišla potreba za sudske naloge za praćenje komunikacija u inostranstvu.

Predsednik kaže da će potpisivanje tog zakona zavisiti od odgovora koji dobije na pitanje nacionalnom direktoru obaveštajnih službi Majku MekKonelu.

”Da li vam ovaj zakon daje ono ssto vam je potrebno da spreccite napad na zemlju?“ To je pitanje koje ću mu postaviti. Ako odgovor bude - da, potpisaću taj zakonski predlog. Ako odgovor bude - ne, staviću veto na njega.“

Jutros je predsednik Buš potpisao zakonski predlog o implementaciji preporuka dvostranačke komisije koja je istraživala terorističke napade od 11. septembra, da bi utvrdila nedostatke u američkoj nacionalnoj bezbednosti na koje su ukazali teroristički napadi.

XS
SM
MD
LG