Linkovi

Desetina populacije pati od takozvanog sindroma uznemirenih nogu


To je neurološki poremećaj koji otežava sedenje ili ležanje na duži vremenski period. Taj poremećaj se često javlja uveće i tokom noći, što otežava spavanje onima koji pate pod njega. Dve nove studije, medjutim, ukazuju da su koreni ovog problema – genetske prirode.

Koliko nas želi dobro da spava? Ukoliko se često budite ili ne spavte dobro tokom noći, razlog za to bi mogla da bude genetika. Lin Kajzer kaže da nije spavala čvrsto tokom više od deset godina.

«Teško je da budete dobro raspoloženi, posebno kada ne spavate dobro».

Lin Kajzer je jedna od više miliona osoba koje pate od sindroma uznemirenih nogu. Doktor Džon Vinkelman, medicinski direktor Centra za spavanje u Bostonu u Masačusetsu opisuje najčešće simptome onih koji imaju sindrom.

«Pojačana nelagodnost i potreba za pomeranjem nogu je najizraženija noću,» kaže on.

Dve nove studije radjene u Islandu i Sjedinjenim Državama potvrdile su da ovaj problem nije izmišljen, već je nasledjen kroz genetske varijacije. Kako geni utiču na odredjene reakcije u mozgu još nije poznato.

Naučnici takodje veruju da nedostatak gvoždja utiče na proizvodnju dopamina, neuroprenosnika u centralnom nervnom sistemu koji kontroliše pokrete i osetljivost. Istraživači kažu da veruju da će otkriće genetske veze konačno dovesti do efikasnog tretmana. To bi mogla da bude dobra vest za ljude kao što je Lin Kajzer, koji je4dnostavno žele da se odmore.

«Moj cilj je da kontrolišem taj poremećaj, a ne da on kontroliše mene,» zaključuje Lin Kajzer.

XS
SM
MD
LG