Linkovi

Severna Koreja zatražila od SAD skidanje sa liste sponzora terorizma


Severnokorejski šef diplomatije Pak Ui Čun kazao je u Manili da Pjongjang traži i ukidanje ograničenja u trgovini sa Amerikom. Čun je rekao da je Severna Koreja obustavila nuklearne operacije u svom atomskom centru u Jongbjonu i dozvolila kontrolu međunarodnim inspektorima, zbog čega očekuje recipročne akcije od onih koji insistiraju da se taj proces nastavi.

"Zbog našeg učinka, pet zemalja koje su pregovarale s Pjongjangom, moraju krenuti u akciju", naveo je severnokorejski ministar, dodajući da se to, pre svega, odnosi na SAD i Japan.

U razgovorima čiji je cilj da Severna Koreja odustane od nuklearnih ambicija, osim predstavnika te zemlje učestvovali su zvaničnici SAD, Rusije, Kine, Južne Koreje i Japana. Šef Evropske unije za spoljnu politiku, Havijer Solana, rekao je da bi se naredni sastanak šestorke mogao održati u septembru. Tada bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da se utvrdi konačan rok do kojeg Pjongjang treba da ispuni sve zahteve u vezi sa nuklearnim razoružanjem.

Severna Koreja je kompleks u Jongbjonu zatvorila prošlog meseca, pošto je primila prve količine energenata koje su joj obećane na sastanku šest država u februaru. Čun je imao kratak razgovor sa zamenikom američkog državnog sekretara Džonom Negroponteom i predstavnikom SAD u pregovorima šest nacija Kristoferom Hilom.

Diplomate ističu da su obje strane pokazale spremnost za nastavak razgovora, ali se nije ulazilo u temeljniju diskusiju o tome.

XS
SM
MD
LG