Linkovi

Državni sekretar Kondoliza Rajs razgovarala sa palestinskim zvaničnicima


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs sastala se danas sa celokupnim palestinskim kabinetom u znak podrške umerenim liderima koji su smenili Hamasovu vladu pošto su islamski pobunjenici silom zauzeli Gazu. Hamas smatra da je vlada premijera Salama Fajada nelegitimna. Rajsova se danas odvojeno sastala sa Fajadom, a potom i sa njegovim ministrima, a tokom dana predvidjen je i susret sa palestinskim liderom Mahmudom Abasom.

Analitičari su skeptični zbog nove inicijative Rajsove koja je došla u vreme podele palestinskih teritorija izmeju Hamasa koji je u junu zauzeo Gazu i Abasovog Fataha koji je dominantan na Zapadnoj obali. Hamas, čiju je vladu palestinski lider Mahmud Abas otpustio posle zausimanja Gaze, optužio je Rajsovu da pokušava da produbi podelu medju Palestincima.

"Rajsova nije došla u region da bi uspostavila palestinsku državu, već je došla da podrži jednu palestinsku partiju i cionističku okupaciju", rekao je portparol Hamasa Sami Abu Zuhri.

Kondoliza Rajs bi danas trebalo da se sastane i sa Mahmudom Abasom čime će završiti turneju po Bliskom istoku. Palestinski zvaničnici tvrde da će glavna tema razgovora biti mirovna konferencija za Bliski istok koja je najavljena za jesen. Američki državni sekretar je, uoči razgovora sa Abasom, rekla da ima vere u lidera Fatafa i dodala da on ima ovlašćenja da pregovara u ime svih Palestinaca.

"Na palestinskim teritorijama imamo vladu koja je posvećena medjunarodnim principima, osnovnim principima mira i ovo je prilika koju ne treba propustiti", rekla je ona.

XS
SM
MD
LG