Linkovi

SAD i Velika Britanija predlažu veću ulogu Ujedinjenih nacija u Iraku


Sjedinjene Države i Britanija stavile su u opticaj novi nacrt rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kojom se predlaže proširenje uloge svetske organizacije u Iraku.

Tim nacrtom, koji je cirkulisao među članicama saveta kasno sinoć, predvidja se jednogodišnje produženje mandata postojeće misije Ujedinjenih nacija u Iraku, koji ističe naredne nedelje.

Pomenutim nacrtom se takodje autorizuju Ujedinjene nacije da nadgledaju i posreduju u ”regionalnom dijalogu, uključujući pitanja pogranične bezbednosti, energetike i izbeglica.“ Takođe se od Ujedinjenih nacija očekuje da ”savetuju, podržavaju i pomažu“ u analizi iračkog ustava, implementaciji odredbi i rešavanju unutrašnjih sporova.

Postojeća, mala misija svetske organizacije u Iraku pomogla je u organizovanju izbora, promovisanju nacionalnog dijaloga i razvoju vladinih institucija.

Najmanje trinaest žrtava samoubilačkog napada severno od Bagdada

Iračka policija je saopštila da je bombaš samoubica u blizini policijske stanice severno od Bagdada ubio najmanje 13 ljudi i ranio petnaestoro. Navodi se da je meta napada bila grupa regruta, koji su čekali u redu ispred policijske stanice u Hibhibi, u nemirnoj pokrajini Dijala.

Nezavisno, američka vojska je saopštila da su koalicione snage juče i rano jutros u Bagdadu i Mosulu, ubile četvoricu pobunjenika i zarobile još 20, u raciji čija su meta pripadnici Al Kaidu u Iraku.

Vojni izvori navode da su medju uhapšenima i dva visoka lidera Al Kaide u Iraku. Američka vojska je takodje objavila da su poginula trojica njenih pripadnika i da je u pokrajini Al Anbar, prošle nedelje, nakon informacije koju su joj dostavili Iračani, uhapšena ”veoma važna osoba“.

XS
SM
MD
LG