Linkovi

Nastavlja se potraga za žrtvama rušenja mosta na reci Misisipi u Mineapolisu


Vlasti u Minesoti nastavljaju potragu za telima žrtava pošto se most na jednom od glavnih autoputeva u tom gradu juče srušio u reku Misisipi.

Za sada je potvrdjena smrt sedam osoba, ali se još 30 ljudi vode kao nestali i strahuje se da će broj žrtava biti znatno veći. Do rušenja mosta došlo je u saobraćajnom špicu za vreme povratka sa posla, kada se na mostu, kako se procenjuje, nalazilo oko 50 vozila.

Novi snimak armijsih inženjeraca pokazuje most u trenutku rušenja. Mnogi automobili i dalje se nalaze pod ruševinama u reci Misisipi.

“Znamo da se u vodi i dalje nalaze brojna vozila. Potraga za nastradalima zahteva izvlačenje tih vozila i verovatno će potrajati duže vreme,” kaže šef lokalne policije Tim Dolan.

Dan posle rušenja mosta na autoputu broj 35 javnost saznaje ponekad neverovatne priče preživelih u ovoj tragediji.

“Mislim da se most rušio četiri puta uzastopce, a moj muž je pokušavao da koči jer prosto nismo znali šta se dešava, na kraju smo pali na kola koja su se nalazila ispred nas na mostu,” kaže Džejmi Vinegar.

Ovaj most, sa ukupno osam traka, bio je najprometniji u Minesoti. Istražitelji još uvek ne znaju uzrok njegovog rušenja, dok lokalni mediji prenose da je u izveštaju pre dve godine navedeno da most ima “strukturne nedostatke” i da bi trebalo da se zameni novim. U vreme rušenja, na njemu su vršene manje opravke.

Posle jutrošnjeg sastanka sa članovima kabineta, predsednik Buš je izrazio saučešće porodicama žrtava i obećao brz i energičan odgovor federalne vlade, dodavši da vlada mora da obezbedi da most bude ponovo izgradjen što je pre moguće.

XS
SM
MD
LG