Linkovi

Kondoliza Rajs apeluje da se iskoristi predstojeća mirovna konferencija


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs razgovarala je danas sa visokim izraelskim funkcionerima u pokušaju da ponovo pokrene izraelsko-palestinski mirovni proces. Ona je doputovala u Jerusalim iz Saudijske Arabije, čiji funkcioneri su podržali održavanje bliskoistočne konferencije ove jeseni, pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država. Saradnik Glasa Amerike Dejvid Golast izveštava iz Jerusalima:

Ovo je prva poseta Kondolize Rajs Bliskom istoku od nasilnih sukoba medju Palestincima, koji su doveli do toga da je ekstremistički pokret Hamas preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze. Ali na početku sastanaka sa izraelskim liderima, državni sekretar je to nazvala ”momentom povoljne prilike“ za mirovna nastojanja, sa novim umerenom palestinskom vladom koja kontroliše Zapadnu obalu i arapskim saveznicima Sjedinjenih Država koji su izgleda povoljno odgovorili na prosslomesečni apel predsednika Buša za održavanje Blisko istočne konferencija. Na zajedničkoj konferenciji za štampu sa izraelskom ministarkom inostranih poslova Cipi Livni, Kondoliza Rajs je rekla da uprkos situaciji u Gazi, nova palestinska vlada i izabrani predsednik Mahmud Abas uživaju medjunarodni legitimitet da krenu ka rešenju konflikta u vidu dve države koje koegzistiraju u miru.

”U krajnjoj instanci palestinski narod će izabrati svet u kojem želi da zivi, državu u kojoj želi da živi. Medjutim, kao što je ministarka Cipi Livni rekla, na palestinskim teritorijama imamo vladu koja je predana medjunarodnim principima, koji su osnova za mir. To je prilika koju ne bi trebalo propustiti. Veoma je jasno da je ono što se desilo u Gazi bilo protiv legitimnih institucija palestinskog naroda i palestinske vlasti.“

Cipi Livni je sa svoje strane rekla da vlada izraelskog premijera Ehuda Olmerta neće propustiti šansu da promoviše dijalog sa predsednikom Abasom, dodajući da napredak u mirovnim nastojanjima ne bi trebalo da čeka na rešenje situacije u Gazi.

”Implementacija bilo koje vrste razumevanja izmedju Izraela i palestinske vlade može se sprovesti samo na mestima i teritorijama na kojima postoji efikasna vlada, koja naravno usvaja i prihvata ne samo zahteve medjunarodne zajednice već i bazično razumevanje sa Izraelom. Mislim da je na Palestincima da izaberu koju vrstu budućnosti žele da postignu, ili koju vrstu nade žele da pruže sopstvenoj deci. Stoga verujem da bi ovo mogao da bude primer saradnje sa vladom na mestima na kojima ta vlada ima kontrolu.“

Kondoliza Rajs, koja se prethodno u Egiptu i Saudijskoj Arabiji sastala sa arapskim saveznicima, nastoji da uspostavi dnevni red za regionalne razgovore pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država, najverovatnije krajem oktobra. Državni sekretar i njeni pomoćnici ohrabreni su izjavama ministra inostranih poslova Saudijske Arabije, Sauda Al Faisala. Tokom zajedničke konferencije za medije sa Kondolizom Rajs, jutros, u Džedi, Al Faisal je rekao da će njegova vlada razmotriti učešće na konferenciji.

”Mi smo zainteresovani za mirovnu konferenciju koja bi se bavila suštinskim, a ne površinskim pitanjima vezanim za mir. Ako to bude slučaj, to će biti od velikog interesa za Saudijsku Arabiju. Ako tada budemo primili poziv državnog sekretara da prisustvujemo toj konferenciji, veoma ozbiljno ćemo se pozabaviti tom idejom.“

I Kondoliza Rajs i Cipi Livni su rekle da su ohrabrene komentarima saudijskog ministra inostranih poslova, mada je Cipi Livni izjavila da bi moglo da bude kontra-produktivno zalagati se za prevremenu diskusiju o ključnim pitanjima u Blisko istočnom sporu. Državni sekretar je rekla da tokom ove posete još neće slati pozivnice za konferenciju i da je trenutno više zainteresovana za prikupljanje podrške direktnom dijalogu izmedju Izraela i vlade predsednika Abasa, sa kojim će se sutra sastati u Ramali.

XS
SM
MD
LG