Linkovi

Ramsfeld svedočio na pretresu o smrti narednika Peta Tilmana


Bivši američki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld izjavio je da porodica nekadašnjeg profesionalnog igrača američkog fudbala Peta Tilmana ima pravo na istinu o njegovoj pogibiji u «prijateljskoj vatri» u Avganistanu, koja joj nije prvobitno pružena.

Ramsfeld je to rekao u današnjem svedočenju pred odborom Predstavničkog doma za nadzor i reformu vlade.

On je priznao da je način na koji je armija vodila istragu o Tilmanovoj pogibiji samo povećao patnje njegove porodice. Ramsfeld je, medjutim, ponovio da prvobitno nije bio obavešten da je Tilman poginuo u «prijateljsko vatri».

Zakonodavci žele da saznaju koliko su Ramsfeld i najviši vojni zvaničnici bili upoznati sa stvarnim okolnostima Tilmanove pogibije u aprilu 2004. Vojni istražitelji su izvestili da je vojni vrh znao takoreći odmah da je Tilman poginuo nesrećnim slučajem od metaka članova sopstvene jedinice, ali je armija ipak narednih pet nedelja tvrdila da je Tilman poginuo u neprijateljskoj vatri.

Istražitelji Pentagona nisu pronašli dokaze krivične odgovornosti u dogadjajima nakon Tilmanove smrti, ali su naveli da su napravljene «bitne greške» u izveštavanju o njegovoj smrti i u propustu da se njegova porodica upozna sa činjenicama.

Sekretar armije, Pit Geren, rekao jer da nema dokaza da su vojni lideri namerno pokušali da prikriju istinu o Tilmanovoj smrti.

XS
SM
MD
LG