Linkovi

Poulson smatra da se dogovorima može korigovati kurs juana


Američki Sekretar za finansije, Henri Poulsen, usprotivio se nastojanima Kongresa da usvoji zakon kojim bi Vašingtonu bilo omogućeno da sankcioniše Kinu zbog veštački niskog kursa nacionalne valute - juana.

Sekretar Poulsen je za kinesku državnu novinsku agenciju Šinhua rekao da su razgovori sa Pekingom daleko produktivniji način za rešavanje problema valutnog kursa juana.

Poulsen se u Kini sastaje sa predsednikom Hu Djintaom i drugim visokim funkcionerima, pokušavajući da ubedi Kineze da koriguju kurs nacionalne monete, što bi moglo da pomogne da se kineski suficit u spoljno-trgovinskoj razmeni sa Sjedinjenim Državama smanji.

Američki senatski odbor za finansije odobrio je inače zakon kojim bi se omogućilo Vašingtonu da uvede sankcije prema zemljama koje odbijaju da primene tržišnu monetarnu politiku. Kina je dopustila da vrednost juana poraste za devet posto od 2005.godine, ali neki američki zakonodavci i eksperti kažu da je juan devalviran i do 40 odsto, što kineskim proizvodima daje prednost u odnosu na robu iz Sjedinjenih država.

XS
SM
MD
LG